Читај ми!

Nestala Merlina – „kraljica“ gavrana koji čuvaju Londonski toranj

Jedan od stalnih stanovnika Londona i čuvar Londonskog tornja, četrnaestogodišnji gavran Merlina, nestala je, pa se pretpostavlja da je uginula. Merlina, se pridružila jatu čuvara Londonskog tornja 2007. godine.

Portparolka Istorijskih kraljevskih palata izjavila je za Si-En-En, da je Merlina odletela pre dve nedelje i da se nije vratila, što „nam ukazuje na to da je možda nažalost uginula“.

Gavrani su vekovima bili glavni oslonac Londonskog tornja – najpoznatijeg mesta pogubljenja u Engleskoj. Sagradio ga je Vilijam Osvajač 1070-ih kao zamak i tvrđavu, a kasnije je toranj postao mesto za čuvanje kraljevstva i oružja. I danas "Crown Jewels", čuva garnizon vojnika.

Londonski toranj ima mračnu tajnu i krvavu prošlost, jer je bio zatvor za stotine ljudi, uključujući Elizabetu Prvu, Anu Bolen, kao i mesto egzekucije Henrija Šestog.

Portparolka je rekla da veruju da je Merlina najverovatnije umrla, jer nije u redu da se nije vratila.

Prema nekom verovanju, Toranj u svakom trenutku treba da čuva šest gavrana, a ako oni odu sa straže, kraljevstvo će pasti.

Iz Londonskog tornja potvrdili su da ne planiraju da odmah pronađu zamenu za Merlinu.

Veruje se da je Čarls Drugi (1630-1685) doneo dekret kojim je odlučio da će Londonski toranj čuvati gavrani.

U prošlom veku, kada je u jatu ostao samo jedan gavran, Vinston Čerčil je naredio da u jatu u svakom trenutku treba da bude najmanje šest ptica.

Londonski Toranj je 2018. godine pokrenuo program uzgajanja gavrana, pošto je Fondacija Istorijskih Kraljevskih palata, zadužena za određene kraljevske objekte, objavila da je postalo „izuzetno teško" pronaći ove ptice u Velikoj Britaniji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво