Читај ми!

Zlakuska grnčarija opstala zahvaljujući jednoj televizijskoj emisiji

Unesko je zlakusku grnčariju uvrstio u nematerijalno kulturno nasleđa čovečanstva. Nekada taj stari zanat nije bio toliko na ceni, a put do takve pozicije počeo je kroz emisiju Televizije Beograd „Crepuljar iz Zlakuse“, autora Nedeljka Ješića.

Zagazio je devetu deceniju, ali ne odustaje od izrade grnčarije punih 75 godina. Krajem sedamdesetih u emisiji Nedeljka Ješića, Ljudi govore, grnčar Milan Savić otkrio je svetu tajnu zanata.

„Tako na taj način je mlogo to pomogla nam televizija. Imamo dobre ponude za radom tijem i to radimo i prolazimo lijepo“, priznaje starina Milan Savić.

Medijska promocija promenila je pogled na taj zanat u eri industrijalizacije Jugoslavije.

„Tad su nas zadirkivala deca – rbinjari, crepuljari – tako nešto pogrdno, zato što se eto, naši bavili tim zanatom“, kaže Vasilije Terzić iz Zlakuse.

Jedan dokumentarac je bio presudan da drevni zanat bude tema za doktorsku disertaciju i tako utre put njegovom svetskom značaju.

„Takav isti način rada koristio se i u Španiji, Portugaliji, nekim delovima Pirineja i Francuskih Pirineja, ali tamo je to sve već napušteno. Zlakusa je ostala jedina“, naglašava dr Biljana Đorđević, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu.

Zahvaljujući tome, u Mrčajevcima postoje dva najveća lonca na svetu od 560 i 600 litara.

„U kome se kuva hrana. Imamo većih sudova, ali oni služe kao statue u nekom muzeju“, navodi Milutin Tošić iz Mrčajevaca.

Najveće lonce pravili su u domaćinstvu Šunjevarića, gde je tradiciju prve žene koja se bavila tim zanatom danas nastavila snaja.

„Sve više i više mladih počinje da radi. Deca nemaju posla i onda nastavlja se ta tradicija sa kolena na koleno“, kaže Danica Šunjevarić iz Zlakuse.

Zanat koji je bio na putu da iščezne, pozlatio se grnčarima u Zlakusi, doneo boljitak tom kraju, ukusnu hranu širom Srbije i postao nematerijalno kulturno nasleđa čovečanstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије