Читај ми!

Zašto se afrička plemena upuštaju u zabranjene krvave borbe

Etiopsko pleme Suri i dalje praktikuje tradiciju istinskog i bespoštednog boja u kome, kao nagradu, muškarac pobednik - osvaja ženu.

Ceremonijalni dvoboj podrazumeva tuču posebnim palicama, kako bi se dobila nevesta.

Ovaj neretko krvav i nasilni obračun u plemenu koje naseljava jug Etiopije, služi i kao obred za „ulazak mladića u period zrelosti". 

Fotograf Havijer Gil Tabios (62), iz Barselone, otputovao je u dolinu Omo sa ciljem da posmatra borbe i fotografiše ih, uprkos tome što članovi plemena fotografisanje bez dozvole smatraju velikom uvredom. 

Biti pobednik u jednom takvom dvoboju, stvar je prestiža, a na žalost, ove borbe nekada uzrokuju kod učesnika teške povrede pa i smrt.

Ožiljci koji se zarade u boju, nose se ponosno. Oni su pokazatelj da će mladić, odnosno muškarac, biti sposoban za sve izazove koje nosi život u obom turbulentnom regionu, prenosi Dejli mejl.

I susedna plemena poput Niangatoma često učestvuju u bitkama sa narodom Suri. Tokom borbe, prisutan je i sudija.

Etiopska vlada je još 1994. godine zabranila ove borbe, ali činjenica je da su one i dalje deo plemenskog života.

Fotograf Tabios je proveo nedelju dana sa narodom Suri i imao je priliku da posmatra kako se mladići takmiče u borbi za devojku.

„Oni se bore pokazujući muškost, borbu koriste i za ličnu osvetu, i naravno za to da pridobiju ženu. Učesnici se bore i po dva dana sve dok jedan pobednik ne izađe sa turnira. To može biti vrlo negostoljubivo mesto. Da biste pristupili proslavi poput ove, morate pametno da pregovarate i da stalno vodite računa da nasilje ne izmakne kontroli", rekao je Tabios.

Dodao je da je pri kraju jedne borbe morao da se ipak skloni, jer je „stigao još jedan klan sa oružjem koji je tražio nevolje".

„Sve je to jedna komplikovana i složena priča, ali bih svakako pozvao ljude da probaju da dožive ovo jedinstveno, neponovljivo iskustvo", zaključio je fotograf.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара