Читај ми!

Da li će beskućnici u Engleskoj večerati jastoga i tartufe za Božić

Sveža hrana vredna milione funti – cele ćurke, jastozi i tartufi – završiće u smeću i u dobrotvornim organizacijama jer će barovi i restorani u Londonu i delovima jugoistoka Engleske od ponoći biti zatvoreni zbog uvođenja trećeg nivoa zaštite od koronavirusa.

Prema novim, strogim pravilima koja će od ponoći važiti u Egleskoj, ugostiteljskim objektima je naloženo da zatvore vrata i otkažu sve božićne rezervacije, mada će im biti dozvoljeno da određenu količinu hrane spreme za poneti ili za dostavu na kućnu adresu.

Ovu odluku vlasti su donele uoči nedelje koja u sektoru ugostiteljstva važi za najprometniju i najprofitabilniju, tako da su vlasnici restorana, menadžeri i kuvari ovu vladinu odluku doživeli kao šamar.

Pošto su u utorak uveče poslužili „poslednju večeru“, kako je javnost kolokvijalno nazvala ovu večeru u restoranima uoči potpunog zatvaranja, vlasnici će svu preostalu svežu hranu i pripremljene namirnice gurati po zamrzivačima, a višak će podeliti sa osobljem ili lokalnim dobrotvornim organizacijama i bankama hrane.

Britansko Udruženje ugostitelja naglašava da su ugrožene namirnice vredne milione funti. Izvršna direktorka Udruženja, Kejt Nikols napominje da: „Kao i kod predhodnih iznenada donetih odluka o uvođenju strogog karantina, i ovo će prouzrokovati bacanje velike količine hrane i pića“.

„Nemoguće je na dugme uključiti i isključiti ugostiteljstvo. Pivo će se pokvariti, svežu hranu ćemo morati da bacimo, a u lancu snabdevanja će biti otkazivanja porudžbi. Ovakav odnos prema ugostiteljima sa iznenadnim odlukama radi-ne radi je katastrofalan“, tvrdi Nikolsova.

Ben Tiš, direktor kulinarskog odeljenja u hotelu „Staford“ sa pet zvezdica u londonskom Grin parku, kaže „Nažalost, u prestoničkim restoranima će biti bačena ogromna količina hrane. Ove nedelje je trebalo da imamo pune restorane, uključujući i rezervacije u privatnim trpezarijama i zato smo naručili puno namirnica“.

„U 'Stafordu‘ smo imali rezervisanu i Božićnu večeru za oko 100 gostiju i već smo naručili i dobili 100 repova jastoga koji koštaju oko 25 funti po komadu. Oni mogu da stoje u zamrzivaču, ali ne predugo. Takođe, nabavili smo puno specijalnih sastojaka koje volimo da služimo tokom praznika – tartufe, recimo. Oni ne mogu da se zamrznu, pa će nam i to biti veliki finansijski gubitak“, dodaje Tiš.

Restorani će u četvrtak podeliti hranu zaposlenima, a jedan deo zaliha će donirati lokalnoj banci hrane „Ficrovija“, koja brine o domovima za beskućnike.

U međuvremenu, najveća dobrotvorna organizacija za preraspodelu hrane u Velikoj Britaniji, „Fer šer“, preusmerava svoje zahlihe kako bi mogla da primi sve donacije iz ugostiteljskog i prehrambenog sektora, kako bi izbegli da hrana završi na otpadu.

Ova organizacija uzima kvalitetne viškove hrane od svih delatnosti – bilo direktno od dobavljača, bilo od supermarketa – i redistribuira na skoro 11.000 dobrotvornih organizacija i grupa u lokalnim zajednicama. Iz ovih donacija se uglavnom snabdevaju ugrožene kategorije stanovništva i siromašni, uporedo sa regionalnom bankom hrane kojom rukovodi „Trasel trast“ i manji lokalni projekti.

Izvršna direktorka „Fer šera“, Lindsi Bosvel, navodi da su im se rezerve hrane koja se distribuira širom Velike Britanije više nego udvostručile od marta na preko dva miliona obroka svake nedelje.

„Imamo veoma dobro razvijenu infrastrukturu i veće kapacitete nego ikad ranije, a kao što se i pokazalo tokom ove krize sa koronavirusom, bili smo spremni da odmah stupimo u saradnju sa prehrambenom industrijom i dobrotvornim organizacijama... kako bismo osigurali da ni jedna kvalitetna hrana ne propadne“, napominje Lindsi Bosvel.

Izvršni direktor restorana u grupaciji D&D London, Des Gunevarden najavljuje da će zahtevati od vlade da im nadoknadi troškove kao što su učinile francuske i nemačke vlasti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара