Čitaj mi!

Kulturno nasleđe Srbije na Guglovim izložbama

Na platformi "Google Arts and Culture" počelo je onlajn predstavljanje kulturnog nasleđa Srbije. Za sada je dostupno sedam izložbi, od Manastira Studenica, do Smederevske tvrđave.

Klikom na „Guglovu“ audio-vizuelnu platformu moguće je virtuelno posetiti sedam izložbi o znamenitostima širom Srbije.

To su Manastir Studenica, Galerija Matice Srpske, Sinagoga u Subotici, Smederevska tvrđava, Stambena palata Ferenca Rajhla, Ram tvrđava i Crkva manastira Pokajnica.

„Ovih sedam izložbi koje su postavljene su odabrane tako što je bio skroz gotov i spreman za obljavljivanje na 'Guglu‘ po njihovim strogim tehničko tehnološkim zahtevima“, napominje Dejan Masliković, pomoćnik ministra za kulturu i informisanje.

Istakao je da će to mnogo doprineti tome da Srbija bude prepoznata u svetu kao država sa bogatim kulturnim nasleđem.

Kako je rekao, „Gugl“ je vodeći svetski pretraživač i ima uticaj ne samo u okviru IT tehnologija, već i na kreiranje određenog javnog mnjenja, sa sadržajem koji nude svojim korisnicima, kojih ima nekoliko milijardi.

Ovaj materijal dostupan na Guglu predstavlja detaljno kulturno nasleđe na ovom podneblju i na raspolaganju je ne samo opštoj nego i akademskoj zajednici. Veruje se da će i kroz akademske radove u većoj meri biti istraženi spomenici kulture Srbije.

„Mogu da dam primer manastira Studenica, i zidno slkarstvo manastira Studenica koje spada u jedno od najlepših i najvrednijih zidnih slikarstava na svetu, nekoliko doktorata je već posvećeno temi slikarstvo Bogorodičine crkve koje su rađene u inostranstvu“, naglašava Masliković.

Očekivanja su da će više od 50 novih izložbi biti postavljeno do kraja naredne godine što će doprineti daljem onlajn promovisanju kulturnog nasleđa Srbije. To će uticati i na razvoj turizma, ali i kulturne zajednice u Srbiji.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 15. dec 2020, 00:20) - ,," [neregistrovani]

Завичај Срцу Мио!

Добро, лепо, спремили сте то, у реду.

Спремите, по њиховим строгим захтевима и изложу о Лепенском виру (где су, тренутно, остаци најстаријег сређеног насеља у Европи), Сирогојно (најлепше приказано градитељство Српских планинских предела), Ново Брдо (где су остаци средњевековног, у пуном смислу, вишенародног европског насеља), спремите и изложбу о последњој ветрењачи у Чуругу...
Многи посетиоци дају предност световном наслеђу, тако да је сврсисходно уравнотежити понуду и тим садржајима.
А, Хвала Богу, и побожно, и световно Наслеђе Нам је на Понос и за Дивљење, које смо одувек, отвореног Срца, показивали свима који су Добронамерни.