Čitaj mi!

Zašto je u jednoj bolnici među zaposlenima i pas

Poznato je da psi pozitivno utiču na psihičko zdravlje ljudi i da smanjuju stres, strah i osećaj usamljenosti. Ovaj jedinstveni odnos traje više od 10.000 godina.

Prema brojnim istraživanjima, psi žive s ljudima više od 10.000 godina. Arheolozi su u Izraelu, 1976. godine došli do neobičnog otkrića.

Arheologog Simon Devis, otkrio je ljudski skelet koji je star oko 12.000 godina, a pored njega su bili ostaci skeleta psa.

Ovo otkriće smatra se jednim od najstarijih pokazatelja bliskog odnosa čovek-pas.

Vlasnici i ljubitelji pasa ne bi mogli da zamisle svoj život bez vernog pratioca pored sebe.

Prema istraživanju sprovedenom u Kanadi, oko 83 odsto vlasnika pasa smatra da su njihovi ljubimci punopravni članovi porodice.

Takav odnos između čoveka i psa naterao je psihologe da se zapitaju kakva je psihološka dobit za ljude koji čuvaju ove životinje.

Razne studije ukazuju da psi imaju pozitivan efekat na psihološko stanje ljudi, njihovo prisustvo smanjuje stres, strah i osećaj usamljenosti.

Medicinski centar „Vekner" na Univerzitetu u Ohaju, zaposlio je psa, a njegov zadatak je bio da pozdravlja zaposlene, i pacijente centra.

Doktorka koja radi u Medicinskom centru, Šeri Denavaj, podelila je na Tviteru sliku „zaposlenog" psa.

„Psi volonteri dugo pomažu u različitim zajednicama. Mogu da pomognu ljudima koji pate od samoće praveći im društvo u trenucima kada je to najpotrebnije", objašnjava Ema Hamet, medicinska sestra.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">