Čitaj mi!

Najstariji traktor u Srbiji, u muzeju čeka da opet uzore brazdu

U Muzeju „Žeravica" u selu Novo Miloševo najveću zbirku čine poljoprivredne mašine i traktori, čija istorija ujedno prati i razvoj mehanike i tehnološki napredak društva u proteklih 150 godina. Zahvaljujući entuzijasti, sačuvani su traktori i parne mašine, koji su sada kulturno dobro naše zemlje.

Traktor „hart-par", proizveden u Americi, pre 100 godina, centralni je eksponat Muzeja poljoprivrednih mašina, u Novom Miloševu.

Vlasnik muzeja, Čedomir Žeravica, navodi da je ispravan i trebalo je za jubilej da uzore manju parcelu, ali je koronavirus poremetio planove.

Traktor je najstariji sačuvan u Srbiji, razvija brzinu od četiri kilometara na sat, sa snagom motora od 30 konjskih snaga.

„Trudimo se da svaki eksponat dovedemo u ispravno stanje. To nije lako, to je jako težak posao, jer rezervnih delova nema, literature i tehničke dokumentacije vrlo malo. Mi smo uspeli za otprilike 60 procenata naših eksponata da ih osposobimo da budu u radnom stanju da možemo da pokažemo kako su radili", rekao je Žeravica.

Parna mašina „puston-proktor" pronađena je u okolini Valjeva.

Izrađena je 1884. i nema starije ovog tipa u Srbiji.

Tadašnjeg čuda tehnike parnih mašina, ima još po seoskim dvorištima.

U selu Ečka Dragan Ardeljan čuva 73 godine samohodnu parnu mašinu proizvedenu 1922. godine.

Kod ovog domaćina je samo dva puta radila, a priprema se da je treći put prikaže u radu.

„Te pedeset i sedme, bila zadnja godina kad su sa parnjačom i vršili. Tako da ova nije bila u funkciji do osamdeset osme, onda za potrebe nekog filma mi smo je bili osposobili, međutim scena za taj film nije ni snimljena. Pa smo onda devedeset osme napravili sebi posla malo da ljudi vide", ispričao je Erdeljan.

Novom Miloševu je skupljena istorija poljoprivrede Srbije, jer su svi primerci traktora, kojih je 180 i brojnih drugih poljoprivrednih mašina, radili na našim njivama.