Читај ми!

Besplatni tamponi i ulošci u javnim ustanovama u Škotskoj

Škotska je postala prva zemlja koja je omogućila besplatan i univerzalan pristup proizvodima za menstruaciju, uključujući tampone i uloške, na javnim mestima.

Jednoglasnom odlukom, škotski parlament izglasao je Zakon o menstrualnim proizvodima, nekoliko meseci nakon što su poslanici pružili prvobitnu podršku za njega.

Zakon podrazumeva da će u javnim ustanovama širom Škotske, uključujući škole i univerzitete širom Škotske, biti obezbeđen pristup besplatnim proizvodima za menstruaciju.

Za način na koji će biti obezbeđeni pobrinuće se lokalne vlasti i obrazovne institucije.

„Kampanja je naišla na široku podršku, uključujući sindikate, dobrotvorne i organizacije za ženska prava. Ovo je signal za čitav svet da besplatan i univerzalan pristup proizvodima za menstruaciju može da bude obezbeđen“, kaže Monika Lenon, poslanica koja je prošle godine predložila zakon.

U zakonu se nalazi i finansijski memorandum u kojem se procenjuje da će nova mera državu godišnje koštati skoro 10 miliona evra, zavisno od broja žena koji se bude odlučio da iskoristi ovu uslugu.

Usvajanje zakona pohvalile su sve parlamentarne stranke i organizacije za promovisanje jednakosti polova.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво