Читај ми!

„Radar" i „Hoću da znam" - nove emisije Radio Beograda 2

Radio Beograd 2, u petak 2. oktobra, kao novost u svojoj jesenjoj programskoj šemi, počinje da emituje nove emisije među kojima je i „Radar", u kojoj će gosti i slušaoci ovog programa razgovarati o aktuelnim temama iz društvenog i kulturnog života.

Da li je socijalizam bio bolji, da li umetnici treba da se bave politikom, zašto ne umemo da razgovaramo, čiji spomenik nedostaje u Beogradu, gde je granica između kulture i estrade... To su samo neke od tema o kojima će se razgovarati u emisiji Radar

Uz gosta u studiju autori očekuju i aktivnu saradnju slušalaca na realizaciji nove emisije.

Telefon 011 3229 653, u studiju Radio Beograda 2, biće otvoren za njihova javljanja. Radio Beograd 2 ima dugu tradiciju debatnih razgovora i kontakt programa.

Slušaocima ovog programa još su u sećanju emisije Zeleni megaherc, Niko kao ja, To je samo rokenrol, koje su bile primeri inovativnog i angažovanog radio novinarstva. Emisija Radar, koja će, kako se kaže u njenom podnaslovu, biti „merač mišljenja i stavova gostiju i slušalaca", predstavljaće kombinaciju ta dva radijska žanra, neka vrsta debatnog razgovora, sa kontakt programom.

Autori emisije nameravaju da u njenu realizaciju uključe i agencije za istraživanje javnog mnjenja i upoznaju slušaoce sa rezultatima istraživanja, koja se odnose na aktuelne društvene teme. Radar će biti na programu Radio Beograda 2 svakog petka od 12 - 12. 55.
Urednik i voditelj emisije biće Milena Božović Manić.

Osim ove emisije, Radio Beograd 2 u okviru svoje jesenje programske šeme pokreće i novu emisiju Hoću da znam, posvećenu popularnoj nauci, koja će svakog četvrtka od 9 do 10 sati, počev od 1. oktobra, donositi pregled vesti i zanimljivosti iz sveta nauke, razgovore sa istraživačima i odgovore na pitanja slušalaca. 

Emisija Hoću da znam otkrivaće kako izgleda proces istraživačkog rada i deliti sa slušaocima uzbudljive priče o dolasku do novih otkrića.

Posvetiće pažnju ulozi nauke u svakodnevnom životu - od senzora i pametnih uređaja u stanovima, preko molekularne gastronomije do prilagođavanja na klimatske promene. Slušaoci će moći da saznaju kada ćemo imati priliku da konzumiramo laboratorijski uzgojeno meso, kada će prvi turisti odleteti na Mars i da li postoje alternative konvencionalnom rudarenju.

Emisija će, na pristupačan i zanimljiv način, predstavljati i rezultate aktuelnih naučnih istraživanja. Kako da razumemo klimatske promene i kako da ublažimo njihove negativne posledice? Da li lekove kojima je istekao rok upotrebe treba baciti ili mogu da se koriste još izvesno vreme? Da li smo zavisni od tehnologija i mobilnih telefona i kako da se sačuvamo od negativnih tehnoloških uticaja na savremenog čoveka? Šta nam je kao zaveštanje ostavio Žil Vern? Kako je srpski jezik dobijao nove reči u nekim novim značenjima - to su samo neka od pitanja na koja će slušaoci moći da dobiju odgovore u ovoj emisiji.

Slušaoci Radio Beograda 2 imaće priliku i sami da postave pitanja iz bilo koje oblasti popularne nauke, posredstvom mejl adrese: hocudaznam@rts.rs ili profila Radio Beograda 2 na Tviteru, Fejsbuku ili Instagramu

Autor emisije Hoću da znam biće Tomica Mišljenović, asistent Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dugogodišnji saradnik Istraživačke stanice Petnica, u kojoj je rukovodio seminarom biologije, kao i interdisciplinarnim programima.

Iako ekolog po obrazovanju, Mišljenović pasionirano prati istraživanja u širokom spektru naučnih oblasti, a kroz učešće u tribinama i diskusijama pokušava da brojne složene naučne fenomene približi široj javnosti.

Učestvovao je u organizaciji većeg broja međunarodnih naučnih skupova, a dve godine bio je predstavnik evropskih studenata u Upravnom odboru Društva za toksikologiju i hemiju životne sredine SETAC sa sedištem u Briselu.

Osim ove dve nove emisije Radio Beograd 2 ove jeseni, povodom 250 godina od rođenja Ludviga Van Betovena, u Galeriji RTS jednom mesečno priređuje ciklus koncerata Betoven u Galeriji, uz direktan prenos na ovom programu.

U prvom koncertu iz ovog ciklusa, uz neophodne epidemiološke mere, 29. septembra u galeriji RTS nastupiće Saša Mirković i ansambl „Metamorfozis". 

U oktobru, novembru i decembru odabrana Betovenova dela, uz direktan prenos na Radio Beogradu 2, sviraće violončelistkinja Sandra Belić, pijanistkinja Ljiljana Vukelja i flautista Ljubiša Jovanović sa prijateljima.

U oktobru počinje i četvrti ciklus programa Poezija uživo!, koji Radio Beograd 2 organizuje već nekoliko godina u sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu i u Narodnom pozorištu u Nišu.

U ovom već kultnom programu naši najčuveniji pesnici jednom mesečno govore svoje stihove, uz direktan prenos na Radio Beogradu 2. U prva tri meseca ovogodišnjeg ciklusa Poezija uživo! svoje večeri će imati Pero Zubac, Bratislav Milanović i Enes Halilović, pesnici čije večeri su odložene proteklog proleća zbog pandemije koronavirusa.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара