Menjajte filtere za kabinu, zavlači se koronavirus i prljavština

Preko ventilacije najčešće dolazi do zaraze koronavirusom u taksijima i službenim automobilima, pokazuju najnovija američka istraživanja. Najveći problem je filter za kabinu, tačnije klima-uređaj gde se zadržava sve što se u vazduhu može pokupiti. Savet vozačima je da se nakon najmanje dva meseca korišćenja klime u vozilima promeni filter, čime će se opasnost od zaraze daleko smanjiti. On nije tako skup, od 2.000 do 3.000 dinara.

Svašta možete naći u svojim filterima, pokazuju podaci iz Milvokija. Filter star samo šest meseci, kako kažu stručnjaci, leglo je bakterija, a ako još primi vodu odlično je mesto da se u njega naseli korona.

„Vlasnici vozila često zanemaruju ovaj deo automobila, a on je jeftin za zamenu i veoma bitan za zdravlje. Na tržište stižu i novi modeli koji mogu koronavirus da eliminišu do 80 odsto. Tek krajem avgusta očekujemo filter sa nikl kaldijumom koji daje 100 odstotnu zaštitu“, objašnjava Džon Smit iz Instituta Milvoki.

Ako već želite da nešto promenite na svom automobilu, to sigurno u vreme velikih vrućina neka bude filter za vazduh u kabini jer baš on može ne samo da prenese koronavirus već i druge viruse i bakterije jer postaje prljav, krt i porozan.

„Zamena traje nekoliko minuta i nema tu puno filozofije. Jednostavno, bićete iznenađeni šta ćete sve naći u vašem filteru – od insekata do čitavih delova lišća i drveta“, upozorio je Smit.

Filtere za kabinu imaju skoro sve prodavnice rezervnih delova, ali ne treba baš kupovati one najjeftinije.

Nemojte slušati majstore da je dovoljno da se oni samo vazduhom izduvaju „i biće kô novi“. Malo ulaganje u zdravlje uvek se isplati.

broj komentara 0 pošalji komentar