Tanzanijcu se osmehnula i treća sreća

Rudar iz Tanzanije krajem juna je postao preko noći milioner kada je iskopao dva najveća komada tanzanita, jednog od najređih minerala na svetu. Sada je uspeo da pronađe i treći, takođe milionske vrednosti.

Poslednji primerak neobičnog dragog kamena tanzanita koji je pronašao Saniniu Laizer težio je preko šest kilograma.

Ovaj mineral spada u grupu veoma retkog dragog kamenja za koji geolozi pretpostavljaju da će u potpunosti nestati za manje od 20 godina. Zanimljiv je i zbog boja u kojima se pojavljuje – zelenoj, crvenoj, ljubičastoj i plavoj. Vrednost mu se određuje prema tome koliko je redak, po boji i jasnoći.

Inače plava i ljubičasta varijanta ovog minerala ciozita, pronađena je samo u severnoj Tanzaniji, po čemu je i dobio ime.

Srećni rudar, inače otac 30 dece želi da prihod iskoristi kako bi pomogao svojoj lokalnoj zajednici.

„Lično sam osnovao dve škole od novca koji sam dobio od rudarstva“, sa ponosom ističe Sananiu.

Samostalni rudari poput Laizera dobijaju licencu za rad od vlade, ali je u Tanzaniji veliki problem ilegalno kopanje mineralnog blaga, posebno u blizini velikih rudarskih kopova.

Saniniu ne želi da promeni svoj dosadašnji način života iako je postao milioner, ali da bi proslavio i ovaj treći uspeh, planira da ponovo jednu od 2.000 krava koje ima pripremi kao čast za prijatelje i rodbinu.

broj komentara 0 pošalji komentar