Dokumentarac Nacionalne geografije o Mont Everestu snimljen dronom

Ekipa Nacionalne geografije snimila je dokumentarac o Mont Everestu nazvan „Izgubljeni na Everestu“ (Lost Everest). Tim planinara, koji je za snimanje filma koristio dron, popeo na Everest kako bi pokušao da razreši njegovu najveću misteriju: da li su Edmund Hilari i Tenzing Norgaj zaista prvi osvojili najviši vrh na svetu?

Tim Nacionalne geografije išao je stazama neslavne ekspedicije Džordža Lija Malroja i Endrjua „Sendija“ Irvina iz 1924. godine.

Vođe tima Mark Sinot i planinar Renan Ozturk na Everest su došli kako bi pronašli Irvineove posmrtne ostatke. Malorijevi posmrtni ostaci su pronađeni 1999. godine, a još nije poznato da li su njih dvojica stigli do vrha pre nego što su preminuli.

Ako su uspeli, onda su ostvojili vrh Mont Everesta pre Edmunda Hilarija i Tenzinga.

Nacionalna geografija je objavila klip koji prikazuje kako tim koristi dron za istraživanje opasnog terena Mont Everesta, čime se umanjuje rizik za penjače. Tim je dronom snimio panoramu i fotografije delova Everesta ključne za planinare.

Dokumentarac "Izgubljeni na Everestu" biće premijerno prikazan 30. juna 2020. godine na kanalu Nacionalne geografije i otkriće šta je ekspedicija pronašla na Mont Everestu.

broj komentara 0 pošalji komentar