Srpska zastava na Nijagarinim vodopadima

Na platou kraj spomenika Nikoli Tesli na Nijagarinim vodopadima održana je centralna proslava Dana državnosti Srbije. Okupljene Srbe i njihove kanadske prijatelje pozdravili su predstavnici ambasade i generalnog konzulata Srbije, Eparhije kanadske kao i čelnici grada i nacionalnog parka Nijagarinih vodopada.

Sretenje ove, 2020. godine, u Kanadi će ostati upamćeno po srpskoj trobojci na Nijagarinim vodopadima. Uz prvi sumrak boje srpske trobojke pojavili su se na moćnoj potkovici na kanadskoj strani reke a zatim i na vodopadu na američkoj strani.

Potom, na svakih petnaestak minuta, crvena, plava i bela boja osvetljavale su vodu i ledenu paru koju vodopad stvara.

A pre toga je bilo zvanično i svečano. Po intoniranju srpske i kanadske himne okupljene su pozdravili kanadski vladika dr Mitrofan, amabasador Srbije Mihailo Papazoglu, generalni konzul Vasilije Petković, gradonačelnik Nijagarinih vodopada Nik Diodati i parlamentarci srpskog porekla Bob Bratina i Tom Rakočević.

Okupnjeni narod oko spomenika Nikoli Tesli, čiji je pogled večno uperen ka vodopadima, stigao je iz gotovo svih kanadskih provincija, ali ih je bilo i iz Amerike. Njihovo zadovoljstvo ovakvim obeležavanjem državnog praznika Srbije deli i i amabasador na čiju je inicijativu Sretenje u Kanadi dobilo ovakvu sliku.

„Jako sam ponosan što upravo ovakvu sliku možemo da pošaljemo iz Nijagare i Kanade. Mislim da bolju čestitku zemljacima u Srbiji nismo mogli da pošaljemo. Srećan Dan državnosti!“, kaže Mihailo Papazoglu, ambasador Srbije u Kanadi

Na strani srpske proslave Dana državnosti bilo je i vreme, bez snega i sa temperaturom od samo šest stepeni ispod nule. Ostaje slika za pamćenje.

broj komentara 14 pošalji komentar
(utorak, 18. feb 2020, 18:24) - Srpkinja iz Kanade [neregistrovani]

Srbija

Daj Boze da se svuda gde nas ima zaleprsa svake godine

(ponedeljak, 17. feb 2020, 00:20) - anonymous [neregistrovani]

Добро је знати, а још боље је бити искрен

Према исказивању осећања припадности нацији и према истицању државних знамења сваки Србин, ма где живео, треба да се поноси!
Али ако се то ради због истицања сопствених заслуга, театрално и за потребе тренутне политике (имам разлога зашто ово кажем), онда је то, благо речено срамота.
А разлози су:
Ово бојење водопада није никаква бенефиција, којом српски народ и Србија треба да се сматрају почаствованим. Дешавало се то и другима, а све што је потребно да до дешавања дође јесте да се надлежнима поднесе захтев.
А када је већ догађање организовано, требало је да се амбасада потруди да централну прославу српског празника посети што више (бар) Срба, а било их је срамно мало и то не служи ни амбасади ни србима на част.
А новинари, као новинари, "надувавају" ствари, улепшавају причу да би се сакрила срамота и тако праве још већу штету...
А зашто се стидимо онога што јесмо? Или неко треба да буде похваљен за оно што је урадио, а што му је редован посао, са једне стране, а истовремено да се сакрије да је и то лоше урадио, са друге стране - па макар то био и амбасадор!?
А руку на срце, није баш ни време било наклоњено, како се у новинском извештају наводи. Било је минус петнаест степени и са ветром !
Нека сваком ко не говори истину и не ради исправно буде на његов брк и образ !
Тесла је много више и боље задлужио.

(nedelja, 16. feb 2020, 19:18) - Denis Roch [neregistrovani]

Québec

Bonne fête à tous Serbes, un peuple fier et libre. Vive la Serbie

(nedelja, 16. feb 2020, 12:37) - anonymous [neregistrovani]

Sramota za profesiju

Vi ste postali sramotan sajt. Naime, jedini razlog da ne objavite nečiji komentar je ako je taj komentar uvredljiv ili vulgaran. Sramota je što ne objavljujete nečije mišljenje kulturno artikulisano jer birate lakši put a bavite se novinarstvom. Kakav paradoks, ako uopšte razumete šta vam pišem.
Ko ste vi da ne objavite korektan komentar? Ko ste vi da uskratite taj mali javni prozor kada je već komentar sročen bez uvreda? Time delite društvo i ne radite dobro nikome. A sve to iz elementarnog nepoznavanja novinarstva kao profesije za koju ste uvreda, takvi kakvi ste.

(nedelja, 16. feb 2020, 12:35) - Djuradj [neregistrovani]

@Zastava

Al' se ti nalupa,blago tebi! Dalje od tvojeg prozora nevidis,svi se dive srbskoj Zastavi na Nijagari,samo tebi zasmeta jer je na tlu kanadskom i americkom.

(nedelja, 16. feb 2020, 12:14) - anonymous [neregistrovani]

Cestitka

Citam neke komentare i kao da im nije milo....koliko zemalja i naroda na ovoj pleneti ne bi trebalo da govore ,saradjujui i medjusobno da se posecuju ako bi uvek podsecali na proslost( a bilo je nebrojano i mnogo ratova )..proslost ,ne treba je nikad zaboraviti ali zivot ide dalje i treba oprostiti i dignute glave ici i gledati u buducnost.A to sto srbi uspeli da na Nijagari urade svaka im cast (mogli su im zabraniti razmislite ali ipak nisu) velika je to cast.Kriticara bilo je i bice ih uvek...da li bi oni nesto bolje uradili ili su bar pokusali da urade????a biti u stanoj drzavi i drugoj teritoriji!!!!

(nedelja, 16. feb 2020, 12:00) - Alex Wolff [neregistrovani]

Nijagara - sveta srpska voda

Uskoro će proglasiti i Nijagarine vodopade svetom srpskom vodom.

(nedelja, 16. feb 2020, 11:24) - anonymous [neregistrovani]

NikolaTesla

Najvelicanstveniji Srbin svih vremana je ceo svet obasjao svetlom i veliki deo danasnje tehnoogije pociva na njegovim izumima.A kakvu zahvalnost je dobila Srbija,nikakvu i jos neverovatnije satanizovan je nas narod po celom svetu i zestoko bombardovan zbog neke ideja Zapadnih sia da im je vaznija neka baza na KiM i da nas zato treba "dovesti u red".Pomogli Albancima a Srbiju koja je uvek u istoriji bila na pravoj strani vratii ceo vek unazad.Da li ce se ikada neko od americkih Predsednika izvinuti Srbiji i konacno stati na nasu stranu jer nismo mi ti koji su krsili ljudska prava,vec suprotno,to su cinili Albanci i to znaju svi koji su ziveli na KiM.Sacuvajmo obraz i nadjmo tu nasu svetu zemlju predaka nikome,bar mozemo mi da se ne pridruzujemo takvim namerama Zapada.

(nedelja, 16. feb 2020, 09:45) - anonymous [neregistrovani]

Srečan dan državnosti smirite se ovo su pokrenuli kanadski Srbi

Ovo je pokrenuto na inicijativu Srba iz Kanade i negativni komentari nisu potrebni. Hvala našem narodu u Kanadi a ovi koji na život gledaju negativno samo im mogu poželeti ne mrzite, praštajte ali ne zaboravljajte inače ako to ne uradite tako niste dostojni sebe nazvati Pravoslavcima. Isus je rekao da okrenemo i drugu stranu lica i istrpimo i najgore uvrede i sve što nam drugi nametnu u slavu Boga na nebesima.

(nedelja, 16. feb 2020, 09:39) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je na inicijativu Srba iz Kanade

Srećan Dan državnosti svim Srbima ma gde bili.