Najduža staza za sankanje na svetu

Najduža staza za sankanje nalazi se u mestu Bramberg Vildkogel, na severozapadu Austrije. Duga je nešto više od 14 kilometara. Prosečna brzina kojom mogu da se voze sanke je oko 40 kilometara na sat, dok na najbržoj deonici mogu da razviju brzinu i do 90 kilometara na sat.

Kada danas gledaju padine pune hotela i gesthausa, meštani Bramberga ne mogu da veruju da su za samo sedam godina uspeli da naprave pravo malo ekonomsko čudo. Sve ideje se rađaju iz želje za uspehom. Kod nekih je magičan sastojak i zavist.

Dugo meštani Bramberg Vildkogela nisu više želeli da gledaju turiste koji produžavaju pored njih za Kicbil i Bišeshofen, dve turističke superdestinacije koje se nalaze nedaleko od njihovog malog toplog sela.

Shvatili su da sneg vole i mnogi koji ne znaju da skijaju, a da oni iznad komšijskih sela Bramberg i Nojkirhen imaju planinski vrh od 2.100 metara i pastirske staze koje su zimi ionako zavejane debelim slojem snega.

Spojili su dva i dva i svoj plan izneli jednoj od najvećih austrijskih banaka sa predlogom da zajedno ulože u izgradnju žičare koja bi mogla da od sela koje se bavi uzgojem stoke i preradom drva učini da postanu turistička destinacija.

Idejom da njihov planinski centar bude orijentisan na sankanje, a ne skijanje, rizikovali su.

Već dve godine kasnije, njihov rizik je počeo da se isplaćuje: oni koji ne znaju da se skijaju počeli su da dolaze u velikom broju. Porodice, velike grupe prijatelja, škole... Mesto je eksplodiralo!

Menadžer Vildkogel skijališta, Rudolf Gostl, kaže da su gosti u najvećem broju porodice.

"Sankanje je nekad uzbudljivije od skijanja i ovde uživaju i deca i odrasli. Takođe, za razliku od skijanja gde je oprema skupa, za sankanje nije, a zadovoljstvo je jednako ili možda i veće", kaže Gostl.

Ima i staza za skijanje 

Osim sankaških, tu su i brojne staze za skijanje. Uglavnom blage, plave i zelene. Zaposleno je više stotina ljudi, što u hotelima, što na žičari.

Čini se nestvarnim da pre samo sedam godina turista gotovo da nije bilo. 

Peter Just, menadžer Vildkogel rizorta, najvećeg hotela u mestu kaže da je ideja bila da sa izgradnjom gondole izgrade i nov stil turizma. "Porodično orijentisan, gde je sve podređeno njihovom miru i njima odgovarajućim sadržajima", dodao je Just.

Selo su ranije napuštali mladi u potrazi za poslom. Išli su u Salcburg, Beč i susednu Nemačku. Izgradnja žičare potpuno je promenila demografsku sliku Bramberga i okolnih sela.

Peter Just, kaže da su promenom privredne grane, iz stočarske u turističku potpuno zaustavili odliv ljudi: "Mi smo okrenuli točak nazad. Ne samo da smo zadržali meštane već umesto da se zatvaraju prodavnice, da odlaze doktori, mi ih sada dovodimo više nego što ih je bilo."

Selo radi i živi tokom svih sezona. Čak 40 odsto turista dolazi leti gde se umesto sankama spuštaju posebnim biciklima. 

Rudolf Gostl, menadžer skijališta, kaže da je začuđujuće taj deo sezone veoma popularan.

"I tokom tog dela sezone žičara radi non-stop. I opet su nam najčešći korisnici porodice sa decom", kaže Rudolf Gostl.

Najčešći turisti, pored domaćih, su Holanđani, a najpovoljniji deo sezone je januar.

Prirodnog snega ima uglavnom od decembra do marta.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. jan 2020, 11:13) - anonymous [neregistrovani]

nase boljee

da tacno je nase je nase ali nase politicare sve pogotovu po opstinama u kantu za smece pa na odpad ja sam bas tamo proveo 49 godina nisu bolji od nas ali nazalost opstinari ono ?? sve moj do moga sramota rade a neznaju nista AMA.

(ponedeljak, 06. jan 2020, 02:26) - anonymous [neregistrovani]

Sagradi se samo

mi samo kukamo i čekamo da nam se sve samo sagradi i dođu turisti.

(ponedeljak, 06. jan 2020, 02:03) - anonymous [neregistrovani]

Ja ne znam da skijam, niko u mojoj porodici ne zna da skija.

Kada bi postojalo ovako nešto u Srbiji mislim da bi otišli tamo bar za vikend. Ovako idemo samo na letnji odmor na more.

(nedelja, 05. jan 2020, 16:11) - Uroš [neregistrovani]

Maa, dajte molim Vas

Sve nam je tudje bolje nego nase. Dok god budemo tako razmisljali mi cemo uvek biti nazadni i iza drugih.

(nedelja, 05. jan 2020, 11:17) - anonymous [neregistrovani]

normalan svet

Eto o cemu razmislja normalan svet kad je zajednicni interes za selo...

(nedelja, 05. jan 2020, 09:55) - sankaš [neregistrovani]

ideja

eto dobre ideje za naše lokalne zajednice

(nedelja, 05. jan 2020, 09:00) - anonymous [neregistrovani]

Lepo

Hvala za tekst, ovo je samo pouka da se moze kad se hoce....

div id="adoceanrsvdcfhklggd">