„Poker fejs“ ili skretanje pogleda – neverbalna komunikacija u službi tolerancije

Nekada nismo u prilici da pitamo sagovornika sve što nas interesuje, ali on nam, ipak, mnogo toga sam kaže svojim položajem tela, gestovima i mimikom. Mi samo treba da znamo da rastumačimo te poruke.

Mnogo puta istraživana i potvrđena činjenica jeste da se zenice našeg sagovornika šire kada je zainteresovan za nas, ili za ono što pričamo.

„Neverbalna komunikacija je bila prvi način našeg sporazumevanja. To je nešto što mi nasleđujemo genetski. Onaj pra-pra čovek, koji nije imao razvijene glasnice i nije mogao da govori, morao je nekako svojim saplemenicima, recimo svojoj porodici, da saopšti da je bio u lovu na mamuta, da ga je promašio i da treba da beže. To je morao nekako da uradi, i to je činio telom“, rekao je, gostujući u Jutarnjem programu, glumac i pantomimičar Marko Stojanović.

Govoreći o onome što u neverbalnoj komunikaciji ne može da se sakrije, Stojanović navodi da su to mikropokreti lica, odnosno pokreti mišića na licu koji se teško kontrolišu.

„I to može da se uvežba, ali uvek promakne onaj jedan koji vas proda, koji vas izda u nekom trenutku“, navodi glumac i dodae da je važan i smer pogleda tokom komunikacije sa sagovornikom.

Stojanović takođe kaže da je „poker“ lice koje ne odaje nikakve emocije, skoro nedostižna stvar.

S druge strane, neverbalna komunikacija, uz naravno onu verbalnu, može da bude prevencija vršnjačkom nasilju.

Pantomimičar kaže da se to prvenstveno odnosi na srednjoškolce. Zato je i potekla ideja o obuci, u kojoj učestvuje i Stojanović, i o tome da se uči toleranciji i dobroj komunikaciji i razumevanju.

Obuka je besplatna i otvorena za sve zainteresovane. Održava se u Opšini Savski venac, u Svečanoj sali, i počinje danas, 5. novembra, od devet sati.

Nedavno je na RTS-u, počelo i emitovanje emisija koje se zovu Neverbalna komunikacija.

„Uradili smo serijal od 20 kratkih epizoda koje se emituju vikendom. To je edukativni program i mali doprinos boljoj komunikaciji među ljudima“, rekao je Marko Stojanović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 05. nov 2019, 14:19) - anonymous [neregistrovani]

Puna podrška!

Uz mali dodatak. Raditi pre svega sa osnovcima u cilju preventive!

(utorak, 05. nov 2019, 10:14) - anonymous [neregistrovani]

Poker face

Moj kum je kao mlad voleo da karta i nikad mu se poizrazu lica nista nije moglo videti,a u drugim situacijama sam ga mogao "procitati"