Srpski „Stounhendž“ sakriven u cerskoj šumi

Ostaci praistorijske arhitekture dobro su sakriveni u cerskoj šumi. Od centra Desića, lokalitet je udaljen dva kilometra, a do njega se preko seoskih potoka i improvizovanih staza, može stići samo peške.

Arheolozi kažu da slično nalazište, ne postoji u Srbiji. Veliki bedem kružnog oblika i šanac, najbolje se mogu videti na snimku iz vazduha.

„Ovaj dvouhi pehar, kako ga mi u arheologiji zovemo, zajedno sa peharima na visokoj cilindričnoj nozi, nedvosmisleno nam potvrđuje da se radi o ranom eneolitu, dakle o ranom bakarnom dobu, ono što još uvek ne znamo, ne znamo karakter ovog objekta, čemu je on služio“, rekao je arheolog Momir Cerović.

Da bi otkrili što više arhitektonskih detalja, ove jeseni, na površini od 50 kvadratnih metara, otvorene su dve arheološke sonde.

„Mi u selu želimo da znamo šta se ovde nalazilo, iskopali smo preko 100 kubika zemlje do sada“, napominje Mileta Belić iz sela Desić.

U cerskoj šumi za tri istraživačke sezone, pronađeno je više od 300 kilograma keramičkih delova.

„Preovladavaju posude većih dimenzija, jednu od takvih posuda, pitos je u pitanju, našli smo , naravno fragmentovan u jednoj zoni od dva metra kvadratna, naišli smo na ugljenisano zrnevlje“, zaključuje arheolog Momir Cerović.

U okviru projekta „Srpski Stounhendž“ do sada su organizovana dva stručna skupa i otvoreno pet izložbi.

Oblik praistorijskog utvrđenja u Pocerini, najsličniji je rondeli sa palisadom u Springfildu, lokalitetu otkrivenom na jugoistoku Engleske.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. okt 2019, 03:00) - anonymous [neregistrovani]

Lepa vest!

Treba nastaviti sa arheoloskim istrazivanjima na teritoriji Srbije i sve te lokalitete treba sacuvati i prikazati turistima iz sveta kakvo blago imamo. Mnogi narodi mogu da nam zavide na tragovima istorije koju imamo na svakom koraku jer to nemaju, sto se vidi po pojedinim zluradim komentarima.

(nedelja, 13. okt 2019, 22:51) - anonymous [neregistrovani]

C14

Sada će, odjednom, c14 metoda da bude ok, kada se radi o srpakim otkrićima. A kada se otkrije fosil od pre 300 miliona godina istom metidiom negde u svetu, onda se pametnjakovići pozivaju na bibliju i iseljavaju se.

(nedelja, 13. okt 2019, 21:35) - ,," [neregistrovani]

Страховитије

Све је у реду са Нама. Шта више.

Колико их је и на које све начине Нас уништавају и непрестани нападају, невероватно се држимо.

А то је зато што имамо темеље засновано на Здрављу.
Оном Здрављу које не трпи претварање.
Или нешто јесте, или се не прима/не гаји/не прави/не једе/не пије/не љуби...
И то, очигледно, неће да се мења.

][
][

(nedelja, 13. okt 2019, 20:32) - anonymous [neregistrovani]

Стаховито!!

Који смо ми примтивци данас постали, субјективно гледано.

(nedelja, 13. okt 2019, 17:57) - anonymous [neregistrovani]

Morava

te keramike po Srbiji ima svuda. Kakav vas stouhendz spopao ?