Gde je danas kamenje sa Meseca koje je Tito dobio

Ove godine obeležava se pola veka od kako se na Mesec spustio „Apolo 11“ sa tročlanom posadom. Prvi je zakoračio Nil Amstrong a zatim mu se pridružio i Edvin Oldrin dok je Majk Kolins bio u komandnom modulu. Sleteli su u 2.56 po univerzalnom vremenu, a TV Beograd je to direktno prenosila. Samo neki mesec kasnije astronauti su stigli u Beograd i predsedniku Titu doneli na poklon nekoliko kamenčića sa Meseca.

Doneli su ih u Beograd Armstrong, Oldrin i Kolins 18. oktobra 1969. godine, kada su posetili SFRJ u okviru „Puta mira“, koji je obuhvatio 22 zemlje. Poseta je trajala do 20. oktobra.
Danas se čuveni kamenčići sa Meseca nalaze u Muzeju Jugoslavije.

Katarina Živanović, kustos ovog muzeja, ističe da posetioci očekuju grumen ili neki veći kamen: „Svi se iznenade kada vide da su to zapravo fragmenti Mesečevog tla“.

Predmet je predsedniku SFRJ poklonio Ričard Nikson 1970. godine i iako je uručen Josipu Brozu Titu zapravo je poklon narodima Jugoslavije, što je i napisano na ploči koja se nalazi uz kamenčiće.

Njih ima pet, ali su veoma dragoceni i zbog toga se ne mogu često videti, naročito van Muzeja.

„Procenjena vrednost ovog eksponata je izuzetno velika i to je razlog što on izuzetno retko izlazi iz Muzeja. Nisu potrebni posebni uslovi za njegovo izlaganje, već standardni mikrouslovi – u pitanju je kamen i zbog toga je takva situacija“, objasnila je Živanovićeva i dodala da su neophodni posebni uslovi kada kamenčići putuju, što podrazumeva i policijsku pratnju.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво