Zdravo, ja sam Šeherezada, a on Tarzan

Praksa kod nas i u svetu je da ne možete detetu dati bilo koje ime. U Nemačkoj, detetu se ne može dati ime Adolf Hitler, Mati ili Osama bin Laden. Švajcarac se ne može zvati Pariz, Šanel, ali ni Juda. Radio-televizija Srbije izvinjava se čitaocima zbog objavljene informacije da je bračni par u Prištini svom sinu dao ime Nato.

Neobično ime može, uvredljivo – ne. Da naprave granicu, dužni su matičari.

Matičarka Opštine Zvezdara Maja Pavlović kaže da ne postoji nijedan zakon koji može da zabrani roditeljima kako će detetu dati ime: „Ali, obaveza je matičara prilikom određivanja i upisivanja deteta u matičnu knjigu rođenih i određivanja samog imena da upozori roditelje ukoliko žele detetu da daju ime koje je pogrdno, koje nije u skladu sa običajima, sa tradicijom, sa moralnim vrednostima“.

Matične službe širom Evrope ne dopuštaju roditeljima da deci daju imena zbog kojih će im se drugi rugati, ponižavati ih ili im se smejati. Matičar o svojoj sumnji mora da obavesti nadležni sud, a na sudu se potom donosi odluka da li je ime odgovarajuće.

„Neobičnih imena uvek ima, mislim, najčešće su vezana ili za neke, da kažem, popularne likove iz nekih dominantnih serija u nekom periodu ili se vežu za neki istorijski period ili neku situaciju koja je karakteristična“, objašnjava Zorko Petrović iz Sektora statistike Grada Beograda.

A kako ne bi imali probleme, Duško Radović je roditeljima dao dobar savet – birajte za svoju decu lepa i ozbiljna imena. Uvek morate da mislite na to da će neka od tih imena nositi buduće ulice, škole i trgovi.

Šeherezada, Mirođija, Tarzan, Zmaj i Gricko

U Srbiji možete naići na Mirođiju, Čajku, Bogorodicu, Mašinku. Neretko su serije bile inspiracija za imena, pa su tako Šeherezada, Kasandra, Onur i Hurem jedno vreme bila najpopularnija imena.

U Beogradu živi nekoliko Tarzana, a imamo i Zmaja, Dinarka, Bruslija i Gricka.

„U periodu od 2011. do 2018. godine na teritoriji Grada Beograda najčešća imena za devojčice su Sofija, Dunja, Lena, Maša, Sara, Nikolina, a za dečake su Luka, Stefan, Lazar, Filip, Vuk, Nikola, Andrej“, navodi Zorko Petrović iz Sektora statistike Grada Beograda.

broj komentara 11 pošalji komentar
(subota, 30. mar 2019, 22:33) - anonymous [neregistrovani]

Nije imala problema

Jedna nasa drugarica je Titomirka.

(subota, 30. mar 2019, 22:07) - anonymous [neregistrovani]

Imena

Moj pokojni tata je govorio:" Nije vazno ko kako se zove, vazno je ko je sta postigao u zivotu". Pa tako u Americi ima prezime "Page", sto znaci stranica, zatim, u Nemackoj prezime "Bach", sto znaci potok, i drugi.

(subota, 30. mar 2019, 20:39) - anonymous [neregistrovani]

Ziva istina

Jedan iz okoline Uzica, pre desetak godina, hteo je da se.zove Otom Potom, ali nadlezna sluzbe nisu mu dali.

(subota, 30. mar 2019, 19:25) - anonymous [neregistrovani]

@ Decko u Bosni se zove Tito

Da, to je tacno. Iz Centralne Bosne je, samo danas se nezna njegova sudbina. Emitovali su na televiziji o njemu. Bio je predmet ismijavanja, ali pre rata, '91, njegovi roditelji su dali saglasnost da mu se promeni ime i koliko se secam, promenili su mu ime u Muris. Pa na istoj televiziji kasnije.su emitovali da je posle toga bio srecan.

(subota, 30. mar 2019, 19:06) - anonymous [neregistrovani]

Decko u Bosni se zove Tito

Negdje u centralnoj Bosni,ne sjecam se mjesta,roditelji iz muslimanske porodice su djetetu dali ime Tito.I sve je bilo uredu dok je Josip Broz-Tito bio ziv,ali kad je umro taj decko je postao predmet svakodnevnog ismijavanja i zadirkivanja medju djecom sto je uticalo na psihu djeteta,nije se vise ni s kim druzio,upao je u tesku depresiju i ne znam kako je sada taj covjek.
Dati djetetu ime Nato jedino se moze objasniti kao izraz bolesne mrznje prema Srbima.

(subota, 30. mar 2019, 18:36) - Anonimus [neregistrovani]

Nije nego

Ime Nato postoji pre nato agresije,tako da....

(subota, 30. mar 2019, 18:26) - Winnetou [neregistrovani]

Ja

Ja se zovem Vinetu, imam 55 godina i
ne smeta mi moje ime.
Pozdrav svima

(subota, 30. mar 2019, 17:08) - anonymous [neregistrovani]

U Švedskoj je prije nekoliko godina

...čovjek sebi dao ime Obivankenobi, dok se drugi nazvao Dagochnatt(Daninoć)...

(subota, 30. mar 2019, 16:41) - Аца [neregistrovani]

Има свашта...

O tempora, o mores!
Чудних ли времена, чудних ли обичаја

(subota, 30. mar 2019, 15:48) - anonymous Lala [neregistrovani]

Svega ima

Moji poznanici su detetu dali ime Đulbisav .