Zdravo, ja sam Šeherezada, a on Tarzan

Praksa kod nas i u svetu je da ne možete detetu dati bilo koje ime. U Nemačkoj, detetu se ne može dati ime Adolf Hitler, Mati ili Osama bin Laden. Švajcarac se ne može zvati Pariz, Šanel, ali ni Juda. Radio-televizija Srbije izvinjava se čitaocima zbog objavljene informacije da je bračni par u Prištini svom sinu dao ime Nato.

Neobično ime može, uvredljivo – ne. Da naprave granicu, dužni su matičari.

Matičarka Opštine Zvezdara Maja Pavlović kaže da ne postoji nijedan zakon koji može da zabrani roditeljima kako će detetu dati ime: „Ali, obaveza je matičara prilikom određivanja i upisivanja deteta u matičnu knjigu rođenih i određivanja samog imena da upozori roditelje ukoliko žele detetu da daju ime koje je pogrdno, koje nije u skladu sa običajima, sa tradicijom, sa moralnim vrednostima“.

Matične službe širom Evrope ne dopuštaju roditeljima da deci daju imena zbog kojih će im se drugi rugati, ponižavati ih ili im se smejati. Matičar o svojoj sumnji mora da obavesti nadležni sud, a na sudu se potom donosi odluka da li je ime odgovarajuće.

„Neobičnih imena uvek ima, mislim, najčešće su vezana ili za neke, da kažem, popularne likove iz nekih dominantnih serija u nekom periodu ili se vežu za neki istorijski period ili neku situaciju koja je karakteristična“, objašnjava Zorko Petrović iz Sektora statistike Grada Beograda.

A kako ne bi imali probleme, Duško Radović je roditeljima dao dobar savet – birajte za svoju decu lepa i ozbiljna imena. Uvek morate da mislite na to da će neka od tih imena nositi buduće ulice, škole i trgovi.

Šeherezada, Mirođija, Tarzan, Zmaj i Gricko

U Srbiji možete naići na Mirođiju, Čajku, Bogorodicu, Mašinku. Neretko su serije bile inspiracija za imena, pa su tako Šeherezada, Kasandra, Onur i Hurem jedno vreme bila najpopularnija imena.

U Beogradu živi nekoliko Tarzana, a imamo i Zmaja, Dinarka, Bruslija i Gricka.

„U periodu od 2011. do 2018. godine na teritoriji Grada Beograda najčešća imena za devojčice su Sofija, Dunja, Lena, Maša, Sara, Nikolina, a za dečake su Luka, Stefan, Lazar, Filip, Vuk, Nikola, Andrej“, navodi Zorko Petrović iz Sektora statistike Grada Beograda.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво