Virtuelno putovanje Balkanom tokom školskog časa

Zahvaljujući inventivnosti svoje učiteljice, odeljenje IV3 osnovne škole „Branislav Nušić“ u Beogradu, imalo je jedan neobičan čas pod nazivom „Svi smo deca jednog sveta“. Povezali su se sa vršnjacima iz regiona i za 45 minuta virtuelno su proputovali gotovo ceo Balkan.

Za 45 minuta đaci su obišli sve zemlje sa kojima se Srbija graniči. Pasoše i pečate su sami napravili. Uz video-bim svi uslovi su bili ispunjeni da virtuelno putovanje i druženje sa vršnjacima iz regiona počne.

Kosta Cvetković kaže da su mu bili najzanimljiviji pozivi, uključenja, to jest kada su mogli da saznaju o običajima i sličnostima između država.

„Obišli smo države Rumuniju, Mađarsku, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Bugarsku“, nabraja Dragana Stanković.

Učenica Lenka Vujičić ističe da je bilo teško sporazumeti se sa đacima iz Bugarske, a sa svima iz ostalih država su bile i sličnosti u jeziku i spremanju jela.

Nesvakidašnja ideja učiteljice Milje oduševila je ne samo decu, već i roditelje.

„Nas je ovaj projekat podsetio, nas starije, na neka davna vremena kada se negovalo bratstvo i jedinstvo o čemu naša deca malo znaju. Drago nam je što naša deca imaju za vodiča, da tako kažem, kroz život jednog takvog entuzijastu, pedagoga koji ih uči pravim životnim vrednostima“, smatra Vesna Rajić.

Kad je ideja dobra, lako se radi. Deca su sa rodteljima napravila panoe i tradicionalnu hranu kako bi što bolje „dočekali“ goste.

„Cilj čitavog projekta bio je da deca nauče da vole svoju državu, svoju otadžbinu, da znaju da vrednuju kvalitete da znaju da vrednuju svoju tradiciju, istoriju, kulturu, a isto tako da nauče da poštuju susede, da poštuju različitosti i svakako da neguju dobrosusedske odnose“, objašnjava učiteljica Milja Zec.

I to nije kraj. Učiteljica kaže – ideja ima još, a đaci dodaju – i želje za učenjem.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво