Žiteljku Opova smrdibube „isterale“ iz kuće!

Jedna žiteljka Opova, ugledala je pre nekoliko dana u svojoj kući prizor kao iz Hičkokovih filmova. U kuću je tokom noći ušlo toliko smrdibuba da se pod, prozori i zidovi od njih gotovo nisu ni videli. Zašto se to dogodilo, nema objašnjenja ali veliki broj smrdibuba ove godine uglavnom se tumači promenama klime i činjenicom da je bilo mnogo toplih i kišnih dana.

Kada se jednog jutra probudila, Nina je ugledala punu sobu smrdibuba. Kad je istrčala napolje čekalo je još veće iznenađenje. Fasada kuće skoro da se nije videla od ovih stenica. Nije joj jasno odakle su došle i na koji način su se uvukle i u sobe.

„Tog dana kad sam pokušavala da ih pokupim i metlicom i usisivačem koji je na kraju izgoreo, napunila sam pet velikih vreća iz usisivača. Bacala sam ih u ve-ce šolju i to se skoro zapušilo, jer nije mogla ni voda da ide iz vodokotlića i zaista sve je bilo strašno“, ispričala je Nina Popadić Mitrović iz Opova.

Nina je čitav dan skupljala smrdibube po kući, kupila je i razne preparate da bi ih uništila, a prozore i vrata je dodatno zaštitila. Od raznih isparenja, ali i straha sledeću noć je prespavala u hotelu.

„Za vikend je duvao vetar i možda ih je on doneo. Kuća je na sunčanoj strani i možda ih je privukla svetlija boja fasade. Do uveče tog dana kuća je bila potuno crna sa sve četiri strane“, ističe Nina.

Stručnjaci kažu da smrdibube nisu opasne po zdravlje ljudi, ali mogu naneti štetu povrtarima, jer se hrane lišćem. Ne podnose hladnoću i zato pred zimu traže utočište u toplim domovima da bi prezimile, jer u proleće polažu jaja iz kojih se legu nove larve.

„Ukoliko neko sad razmišlja o tome da se mogu nečim tretirati zidovi i terase i da to ima dugoročni efekat, tako nešto ne postoji. Ne savetujemo hemijske tretmane, jer su to pesticidi koji nisu bezbedni za širu upotrebu", rekla je Maja Sudimac, stručni saradnik Instituta „Tamiš“ u Pančevu.

I u Pančevu neki ugostiteljski objekti pored Tamiša zbog najezde smrdljivih buba nekoliko dana nisu radili, a ako je za utehu u narodu postoji verovanje da gde smrdljivi Martin uđe biće i para, a po tome Ninu očekuje veliki dobitak!

broj komentara 10 pošalji komentar
(subota, 27. okt 2018, 18:57) - Istrebljivac dezinsekcija [neregistrovani]

smrdibuba

Fizičko ubijanje smrdibuba izaziva puštanje telesnih sokova od strane ovih buba što za posledicu ima stvaranje neprijatnog mirisa. Zato je bolje pokušati izbaciti smrdibube iz stana nekim papirom ili slično.

(nedelja, 14. okt 2018, 02:07) - anonymous [neregistrovani]

Možda vam ova informacija bude od koristi

Smrdibuba nije povrtarska već šumska i voćna štetočina. Ženke se uglavnom hrane sisajući sokove žireva, dudinja, lešnika ali napadaju i jabuke, kruške, šljive, kajsije, breskve, trešnje i višnje. Mužjaci uglavnom love gusenice. Dakle ženke su štetne, dok su mužjaci korisni. Ali kada nema gusenica i mužjaci napadju voće. Jajašca polažu u pukotinama kore stabala u šumama i voćnjacima.
Ova najezda u poslednje tri godine, po cceloj južnoj i srednjoj Evropi, po mom mišljenju može biti rezultat relativno toplih zima i nedovoljne tretiranosti voćnjaka zimskim prskanjem. Ali sada je stvar stigla dotle da će biti potrebno prskanje celih šuma i svih zapuštenih voćnjaka. Prisustvo smrdibube u povrtnjacima i naseljima je samo sporedni rezultat njihove najezde po šumama i voćnjacima.

(subota, 13. okt 2018, 17:53) - anonymous [neregistrovani]

insekti ,korovi,zmije i glodari

kao u nekom horor filmu najavljuju budjenje Drakule .Nama Transilvanija i nije daleko ili je mozda Sava Savanovic otvorio mlin kao novu investiciju.Od pocetka uvodjenja sankcija ne vodi se racuna o tako krupnim stvarima koje su se nekome tada cinile malim.Drzava mora da konacno odreaguje .Da se ore svaki pedalj zemlje Srbije Embrozije nebi bilo a ako se nikomeme ne ore bacajte travu a ima vrsta koje obavezno izniknu,za insekte ,zmije itd bioloski se mora praviti protiv teza ,komarce i muve jedu vilin konjiciu ,zmije mungosi a mungose ptice grabljivice.za tvrdokorne insekte poput strsljenova i paukova mora hemija druge nema ili masovnog paljenja guma sto je gore.

(subota, 13. okt 2018, 14:05) - Pokemoni s Moravu [neregistrovani]

Smrdi buba i ubiva dušu

Neki dan popodne ja kreno na reku tek u bus što uđo spazih bubu neku. Mlataruknuh sporo ali gi zakači, neće mene smrdi buba muči pa me tlači.Ali avaj druže, kada štrcnu otrov, ni vlažna od ruže, neotkloni smradov.Na obalu reke oko ja slepo isperoh, al mladice begaju, za nos svoj se deržoh. Odabi bre od me, nađi leglo drugo, bež bre smrdibubo ti odvratna kugo.

(subota, 13. okt 2018, 13:55) - Jovanča Micić [neregistrovani]

Buba smrdi pih

Da bar svilu prave da korist imamo,ne da bole glave, za insekticidi pare damo. Veliko je jato na mom zidu leglo, usisivač crko, vataj gi bre teglo. A kad u cik zore zatrepere s krilca, hoću da izludim do poslednjeg živca.Kažu nema brige, samo će ti smrde, more sve ću gi poubivam s mlatibube tvrde.

(subota, 13. okt 2018, 13:46) - Vicko Sprdnjić-Šala [neregistrovani]

A di su vrapci da gi potamanu

Kad će bre više ove smrdibube da se istuširaju, jer nas smradom ubijaju, što se bre ne umivaju, nego u smradu uživaju. Pih.

(subota, 13. okt 2018, 13:43) - Uglješa Čađenović-CRNI [neregistrovani]

Insektarijum, hm, unosan biznis

Ali kraj priloga obećava:) :) :) Zato narode otvorite širom prozore i vrata stiže smrdibuba al stiže i kamata

(subota, 13. okt 2018, 13:10) - Miki [neregistrovani]

Prskanje

Smrdibuba je oduvek bilo, samo ne u ovolikoj meri. Neke su i mutirane. Ove najezde su pocele od momenta kada su prestale akcije zaprasivanje iz vazduha po nalogu EU. Ogromna sredstva se uzalud bacaju na ne efikasno suzbijanje insekata. Pojave nejezda strsljenova, smrdibuba... svi cute i niko o tome ne govori javno. Vec postoje izvestaji poput ovog gde se umesto ovakvog zakljucka upotrebi narodno obavezno pozitivno verovanje

(subota, 13. okt 2018, 12:26) - anonymous [neregistrovani]

Smrdibube

Drzava d uradi nesto po tom pitanju!

(subota, 13. okt 2018, 12:22) - anonymous [neregistrovani]

Povrtari

iz okoline bi mogli da joj se zahvale sto ih toliko ubila. Sad nece imati ko da im napada povrce. Salu na stranu, mora da je uzasno bilo gospodji koja je to morala da pretrpi, pogotovo je strasno ljudima koji ne podnose uopste insekte.