Poslednji par orlova krstaša u Srbiji dobio prinovu, stižu predlozi za ime

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je građane da predlože ime za mladunca orlića krstaša koji se izlegao na području severnog Banata. Njegovi roditelji su jedini preostali par u Srbiji. Ekipa RTS-a stigla je do njihovog gnezda.

U jedinom preostalom gnezdu kritično ugroženog orla krstaša na Severu Banata, ove godine izlegao se samo jedan mladunac. Ptica sa nacionalnog grba toliko je retka i ugrožena da ih čuvari društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije danonoćno čuvaju od uznemiravanja i proterivanja.

„Sezona košenja je u jeku i, nažalost, naše ptice su jako osetljive na prisustvo čoveka na terenu u blizini gnezda, tako da smo mi ovde da obezbedimo da se ne prilazi previše blizu da se ptice ne bi uplašile“, kaže Milica Mišković iz Društva za zaštitu ptica.

A koliko stvarno ovde vode računa o gnezdu i malom ptiću, najbolje potvrđuje podatak da ekipi RTS-a nisu dozvolili prilaz stablu na razdaljini od jednog kilometra.

„Pogledajte područje na kojem se nalazimo. Ono je prostorno, veliko, sa velikom količinom hrane koju krstaš voli i ovde je relativno mirno, a najbliže naselje nalazi se relativno daleko. To je to što krstašu fali“, ističe Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Nažalost, kako ukazuje, nema mnogo takvih područja – ili su uznemiravana ili nemaju dovoljno hrane.

„To je jedna velika ptica kojoj treba veliko stablo na kojem pravi veliko gnezdo. Ukoliko se potrudimo i obezbedimo takve uslove, imaćemo više orlova krstaša. Za sada imamo tog jednog i od tog jednog zavisi budućnost ove vrste u Srbiji“, kaže Tucakov.

Krsta, Srba, Lala – originalne ideje za ime mladunca

Što se tiče inicijative za davanje imena mladuncu, Milica Mišković kaže da stižu razni predlozi.

„Zaista je odgovor građanstva bio fenomenalan i ima puno originalnih ideja. Za sada prednjače Krsta, Srba, Lala. Tako da ćemo još videti u narednih nekoliko nedelja. Poziv je i dalje otvoren do kraja juna, dok čekamo da izleti mladunac pa da odleti sa imenom“, napominje Miškovićeva.

U medijima se spominje selektor fudbalske reprezentacije Mladen Krstajić, jer svetsko prvenstvo kreće sredinom ovoga meseca, a Miškovićeva kaže da ima predloga i za to ime.

„Ima i tih predloga da, ali mislimo da je simbolično da se dešava fudbalsko prvenstvo kada se i naš mali orao sprema za svoj podvig. Tako ako bi 'Orlovi' podržali orlove, mislim da bi to bilo lepo i za nas i za njih“, veruje Miškovićeva.

Populacija orlova krstaša u Srbiji smanjivala se tokom 20. veka zbog gubitka staništa, nedostatka hrane i ubijanja.

Početkom 21. veka poznati su bili jedino parovi na Fruškoj gori, ali i oni su nestali pre nekoliko godina.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 03. jun 2018, 16:34) - Nishki [neregistrovani]

Re: Gde je razum

"Čemu imena, imena se daju kućnim ljubimcima."
Odgovor:
Ovaj je vise od toga. On je ljubimac citave nacije. Umesto samo "kucni" ovaj je srpski.
Poz iz Canade.

(nedelja, 03. jun 2018, 16:12) - anonymous [neregistrovani]

Ime

Ako vec mora imati ime neka to bude nesto is nase srpske istorije gde se krstasi spominju u junckim pesmama. Ja predlazem Bogdan (Jugovic) ili Misar (Misar Polje).

(nedelja, 03. jun 2018, 13:50) - А за кума... [neregistrovani]

Грицко

Колико се разумем у птице, за сада га хране родитељи. Кад ојача и научи да лети моћи ће сам да брине о себи, да лови и храни се, грицка штеточине.
Зваћу га Грицко, Супер Грицко.

(nedelja, 03. jun 2018, 12:17) - Stevan [neregistrovani]

Ime

Srecko !

(nedelja, 03. jun 2018, 11:29) - Rakić [neregistrovani]

gde je razum

Čemu imena, imena se daju kućnim ljubimcima.

(nedelja, 03. jun 2018, 11:26) - dan [neregistrovani]

Kasnije ?

A šta čemo kasnije ? jedan orlić ne produžava vrstu ! Treba nać injemu para za nastavak vrste a i nove jedinke ! Ovako je samo Pirova pobeda ! Ima li novih jedinki, verovatneo, negde u Evropi ?

(nedelja, 03. jun 2018, 10:49) - anonymous [neregistrovani]

Ime

Era ili Gedža