Crkve koje su noću preletale iz sela u selo

Na teritoriji opštine Kraljevo je šest crkava brvnara. Osim što imaju izuzetnu kulturnu i istorijsku vrednost, za njih se vezuju i legende o preletanju za jednu noć iz sela u selo. To je bila tema prezentacije učenika kraljevačkih osnovnih i srednjih škola koju su održali kako bi prikupili pomoć za svog bolesnog druga.

Crkve brvnare građene su bez eksera i klinova. Četiri kršna momka su bila dovoljna da ih rastave i za noć presele. Narod bi govorio da je crkva preletela, pobegla ili da su je vile prenele i tako ih čuvao od turskih zavojevača.

„Iz toga je proizašla legenda o preletanju crkava jer je narod pričao, da kada dođe turska vojska crkva je preletela. Mi ne znamo gde je. Na taj način su uspeli da ih sačuvaju od paljenja i uništavanja“, objašnjava etnolog Katarina Grujović. 

Među najstarijim je crkva u selu Čukojevac iz 1780. godine. Preletela je 1800. i Turci je nikada nisu pronašli.

Za sve crkve brvnare u kraljevačkom kraju vezuju se legende o čudnovatom preletanju u toku noći. Narod veruje da je crkva u Čukojevcu doletela čak iz dva sela. Ćirkovske Kose i Lipova da bi se obrela na ovom mestu.

Sve crkve brvnare su prepokrivene pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

„Najvažnije je da se na njima izvrše konzervatorski zaštitni radovi najpre na krovnim pokrivačima jer ukoliko crkva ne prokišnjava onda nema bojazni da ćemo je izgubiti“, dodala je Katarina Grujović.

Pod nadzorom profesorke Dragane Joković, učenici Gimnazije i Osnovne škole „Četvrti kraljevački bataljon“ pripremili su stručnu prezentaciju o crkvama brvnarama i održali humanitarno veče kako bi prikupili pomoć za druga koji je na lečenju u Italiji.

„Ono što nas je sve pokrenulo i nadahnulo da učestvujemo i da damo sve od sebe jeste upravo taj humanitarni karakter“, kaže Lazar Simić, učenik Gimnazije.

„Kada smo se uključili u ovu prezentaciju znali smo da je humanitarna i zbog toga nam je bilo najdraže jer smo znali da ide onima kojima je to najpotrebnije“, složila se Marta Filipović, učenica škole „Četvrti kraljevački bataljon“.

Doprinos ovoj akciji dali su i učenici etno-odseka Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи