Otkriven novi organ u ljudskom telu?

Do sada se smatralo da ljudsko telo ima 79 organa, ali naučnici su nedavno naišli na neobičnu pojavu koja bi mogla biti organ i značajno uticati na medicinu, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu „Sajentifik riports“, u kojem se ističe da je novootkriveni organ važan i najveći u ljudskom organizmu.

Da stvar bude zanimljivija, organ je veliki, a nevidljiv. Ipak se postavlja pitanje kako ga naučnici nisu ranije videli ako je veći čak i od kože?

Novi organ sastavljen je od mreže sićušnih kanala ispunjenih tečnošću, a na engleskom je u časopisu nazvan – "interstitium".

Intersticijum je u medicinskim krugovima uobičajeni naziv za međućelijski prostor u kojem se nalaze tečnosti. Kroz taj prostor kreće se mnoštvo izlučevina iz ćelija – od hormona do transmitera – prema drugim ćelijama.

Do otkrića je došlo slučajno, tokom rutinskih endoskopija – postupaka u kojima se u probavni trakt uvodi mala kamera.

Naučnici su očekivali da će videti kako je žučni kanal, koji su posmatrali, okružen čvrstom, gustom opnom. Međutim, otkrili su čudne i nejasne uzorke.

Sa tim otkrićem upoznali su patologa sa Medicinskog fakulteta iz Njujorka, Nila Tisa. On je istim endomikroskopskim uređajem istražio svoj nos u potkožnom tkivu i otkrio istu strukturu.

Dalja studija drugih organa pokazala je da se neobičan uzorak sastoji od kanalića koji svuda u telu sprovode tečnosti. Iz toga proizlazi da bi sva tkiva mogla biti ispunjena mrežom takvih kanalića koji bi svi zajedno mogli činiti jedan organ.

Na toj pretpostavci tim naučnika je izračunao da bi intersticijum mogao sadržati petinu ukupne količine tečnosti u ljudskom organizmu.

Naučnici verovatno nisu ranije videli ovaj organ zato što se prilikom uobičajenog uzimanja uzoraka tečnost iz kanala iscedi, a mreža se uruši. Tako ona počinje da liči na čvrstu opnu zaštitnog tkiva umesto na zaštitni jastuk ispunjen tečnošću.

„Mislimo da organ deluje kao amortizer udaraca“, rekao je Tis.

Ipak, naučnici nagađaju da bi se mrežama intersticijuma takođe mogli prenositi tumori.

Analiza uzoraka uzetih od ljudi s invazivnim tumorima pokazala je da su ćelije raka, koje su se proširile s izvornog tkiva u kojem su nastale, mogle naći put do kanalića, što ih je pak moglo odvesti direktno do limfnog sistema.

„Kada jednom uđu, to je kao da su se našle u vodenom toboganu. Imamo novi prozor u mehanizam širenja tumora“, objasnio je Tis.

Autori studije su, očekivano, oduševljeni otkrićem. No, stručnjaci upozoravaju da se ono ipak treba uzeti s dozom rezerve.

Tek treba videti može li se otkrivena struktura nazvati organom, a potom i koje bi mogle biti njene funkcije, poručuju stručnjaci.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 29. mar 2018, 14:20) - ss [neregistrovani]

bravo

podržavam

(četvrtak, 29. mar 2018, 09:32) - Бесмртни пук [neregistrovani]

H2O

Пијеш воду као во а не знаш да вода памти, чува и преноси информације из људског живота у вечну базу података, где информације о човеку чекају "Васкрсење мртвих и живот будућег века."

(četvrtak, 29. mar 2018, 08:23) - Mirko [neregistrovani]

re ljudske duse

All bre covece, ovo je naucni clanak, kakve duse??

(četvrtak, 29. mar 2018, 06:54) - Pacijent [neregistrovani]

Intersticijum

Doktore, pomagaj....boli me intersticijum.

(četvrtak, 29. mar 2018, 06:49) - Nikola [neregistrovani]

Stara vest

Vest za ovaj novi organ je jos izasla prosle godine. I dalje je debat dali se radi o organu ili samo skup kanalica koji sluzi za transport tecnosti, jer sama definicija organa, sta je, i dalje nije jasna kad je u pitanju klasifikacija novih otkrica u ljudskom telu.

(sreda, 28. mar 2018, 19:43) - anonymous [neregistrovani]

Koliko

Koliko toga Jos nije otkriveno.

(sreda, 28. mar 2018, 19:21) - anonymous [neregistrovani]

Ma,to je ljuska dusa

Na Zapadu je tesko naci ljudsku dusu u organizmu i zato je do sada nisu nasli,kod njih bi se prije nasao dolar ili evro kao ljudske organe.Ljudsku dusu su trebali tyraziti u Srbiji i Rusiji,tamo bi je zacas nasli.

(sreda, 28. mar 2018, 18:43) - anonymous [neregistrovani]

ICF i ECF

Istina, za intersticijum se zna vec mnogo godina, samo sto se nije gledao kao neke vrste organ. Ali da se kaze da je to samo prostor unutar tkiva koji je ispunjen tecnoscu, to ne ide. I celije su unutar tkiva i u celijama je tecnost, a to nije intersticijum. U telu postoje dve vrste tecnosti, ona unutar celija (ICF) i ona van celija (ECF). Sva tecnost u telu moze da se racuna u smislu trecina. Dve trecine tela cini voda, od toga su dve trecine unutar celija a jedna trecina van istih - ova trecina moze da se opet podeli na tri dela - dva dela su intersticijum a jedan plazma i likvor. Dakle 70kg tezak covek ima u telu oko 46kg vode, od toga 30kg unutar celija, tecnosti u intersticijumu ima oko 11kg.

(sreda, 28. mar 2018, 18:08) - anonymous [neregistrovani]

Нејаснине

Из оваквог текста лаици ће разумети да доктори нису до сада знали за постојање интерстицијума. То апсолутно није тачно. Наравно да се за интерстицијум зна, само се није посматрао као посебан орган, нити видим разлога да тако и буде. То је само простор унутар ткива који је испуњен течношћу, тј. 1% од укупне течности у организму се налази у интерстицијуму.