Stigla Kineska nova godina, pas preuzeo primat od petla!

Počela je Kineska nova godina, najvažniji i najduži tradicionalni kineski praznik. Slavi se kako u Kini tako i širom sveta, na razne načine, ali je poznata i kao najveća praznična saobraćajna gužva na svetu.

Stotine miliona radnika migranata iz udaljenih krajeva i zabačenih gradova Kine, krenulo je na put kako bi do danas stigli kući za doček Nove godine.

Očekuje se da će ukupno biti realizovano oko tri milijarde putovanja, a samo je kineska železnica danas prevezla devet miliona putnika.

„Do karte je bilo teško doći. Ali sve se isplatilo, videću se sa celom porodicom jedini put ove godine“, kaže jedan od putnika na železničkoj stanici u Pekingu.

„Nadam se da će svi iz porodice uspeti da se vrate u rodni grad. Dugo se nismo videli“, ističe mlada Kineskinja.

Prema kineskom horoskopu, iz godine petla ušli smo u godinu psa. Taj simbol će, prema kineskom horoskopu, doneti svima više mudrijih odluka, praviće se dobri temelji za nove početke, bićemo snalažljiviji, izdržljiviji i hladnokrvni u potencijalno teškim trenucima.

Možda je upravo ta simbolika dovela do obeležavanja kineske nove godine i na jednom vrlo neočekivanom mestu, Njujorškoj berzi.

Ali prema kineskom horoskopu, neće sve biti u poslovnim poduhvatima. Godina plamenog crvenog psa znači i da ćemo mnogo vremena provoditi u harmoniji sa porodicom i prijateljima. Ovaj deo predviđanja zvuči mnogo prijatnije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 17. feb 2018, 11:34) - anonymous [neregistrovani]

X

Sad petla u supu :-)

(petak, 16. feb 2018, 21:19) - anonymous [neregistrovani]

Са срећом!

Нека је срећна нова година вредном и мудром кинеском народу.