Životna filozofija bake od 106 godina: Samo pozitivno

Jedna naša sugrađanka već 106 puta dočekala je Novu godinu. Nadežda Pavlović danas proslavlja 106. rođendan. Kaže da se celog života pridržavala reda, odvajala vreme za odmor i nikada, bez obzira na teške životne okolnisti, nije odustajala od pozitivnih misli.

Ko bi rekao, rođena je više od pola godine pre početka Prvog balkanskog rata. Živela je u Bosni, u Visokom, potom u Makedoniji i Vojvodini, dok je Beograđanka postala pre 45 godina. Roditelji su joj dozvolili da, uz brata, završi školu.

„Onda je pet godina bila učiteljska škola, to sam završila, ali ja nešto nisam volela da idem u selo, a morala sam kao učiteljica da idem u selo“, kaže Nadežda.

Kaže da je imala težak život, ali mu se uvek radovala. Najveći saveznik, od kad zna za sebe, bile su joj pozitivne misli.

„Mnogo mi se zla u životu dešavalo. Ja sam uvek to htela da zaboravim, i uspevala. Ono što je juče bilo ne tiče me se, prošlo“, ističe Nadežda.

Sin živi u Novom Sadu. Ćerka u Americi. Jedan od unuka živi na Malti, pa je gospođa Pavlović zbog komunikacije sa voljenima, naučila da koristi Skajp.

Sobni bicikl vozi po nekoliko puta dnevno. Od operacije kuka, koju je imala pre dve godine, slabije izlazi napolje. Jede hranu koju je oduvek jela, slatkiše obožava.

„U mojoj mladosti život je bio drugačiji, tiše, mirno, lepo. Vazduh čist, zemlja čista, hrana čista“, priseća se Nadežda.

Danas joj najviše smeta, kako kaže, neiskrenost i koristoljubivost u međuljudskim odnosima.

„Mi smo nekako imali sigurne prijatelje. Mislim da vi danas niste sigurni, uvek mora rezerva i da si na oprezi. Tako bar imam utisak“, kaže Nadežda.

Njena želja je da ne broji godine, već da svaku narednu proživi lepo, radujući se uspesima svojih potomaka.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 02. jan 2018, 12:35) - anonymous [neregistrovani]

RE: Nepravlinosti

Izgleda da nisi dovoljno obrazovan kada iznosiš ove proizvoljnosti. Čovek je bio kristalno jasan i lepo je objasnio kako je nekad bilo, a ti ako ne veruješ a ono proveri. Poenta tolikog pisanija je da "bez prošlosti nema ni budućnosti". Zato Englezi i Ameri imaju najveće biblioteke na svetu, gde su sve lepo zapisali i što sve izučavaju iznova da ne bi zaboravili gde su, šta su, ko su...

(utorak, 02. jan 2018, 05:29) - anonymous [neregistrovani]

RE: Nepravlinosti

Ti ocigledno neces dugo ziveti kad te pogadjaju takve gluposti. Koga vise interesuje kako se zvala neka drzava pre 100 godina??? Okreni se buducnosti...

(utorak, 02. jan 2018, 00:46) - anonymous [neregistrovani]

Bosna postoji od pametivijeka!

Džaba si gubio vrijeme na ove tvoje gluposti što si napisao.

(ponedeljak, 01. jan 2018, 23:58) - Najvažnija su... [neregistrovani]

iskrena osećanja!

Psiha je naš sofver!

(ponedeljak, 01. jan 2018, 23:33) - Vuk Perović [neregistrovani]

Svaka čast, baka Nadeža!!!

Svaka čast, baka Nadežda! E to je primer kako doživeti duboku starost! E pa moj pradeda je doživeo 100.!!! Puno pozdrava

(ponedeljak, 01. jan 2018, 20:18) - R. Jovanović [neregistrovani]

Produži dalje

Nekaje srećna i vesela. I moja majka najsraija u selu Ćovdin rođ 19 Maj 23god Rajna Jovanović pozdrav

(ponedeljak, 01. jan 2018, 20:15) - anonymous [neregistrovani]

Nepravilnosti

Svaka čast ovoj gospođi i da nam još dugo poživi, ali tekst o njoj sadrži neke nepravilnosti. Ako je živela u mestu Visokom u Kraljevini Jugoslaviji ili u FNRJ/SFRJ onda nije živela ni u kakvoj "bosni". Nikakva država, republika ili drugi geografski pojam sa imenom "bosna" ne postoji niti je ikada postojao, sem naravno reke Bosne. Ako se želi koristiti današnji geografski pojam onda je živela u Visokom u FBiH. Ili ranije u Visokom u bivšoj S.R. BiH. Ili u Visokom u bivšoj Drinskoj Banovini. U "bosni" sigurno nije nikada živela. Takođe mogla je živeti u BJRM, ili u bivšoj Vardarskoj Banovini, ali sigurno nije živela u Makedoniji. Geografski pojam Makedonija (Μακεδονία) zaista postoji ali u Grčkoj, a tamo žena verovatno nije živela. Dokle ćemo koristiti ove nakaradne i lažne geografske odrednice izmišljene od strane naših neprijatelja? Te odrednice zahtevaju da se čitalac onda bavi nekim istraživanjem, i tumačenjem šta se pod njima podrazumeva. Koristimo jasno definisane današnje ili bivše geografske teritorije pa da čitaoci odmah znaju o čemu je reč.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">