Da li je to Rudolf? Da li je to Džejmi Oliver? Ne, to su superbake!

Miris kolača mnoge vraća u detinjstvo i bakinu kuhinju. Mi smo upoznali superbake koje žele da zaboravljene kolače podele ne samo sa svojim unucima, nego sa svima. A pritom da u penziji dodatno zarade.

Za sada u poslastičarnicu dolaze kao gosti. Da se oslade, a usput i nauče po koji trik zanata. Ukoliko se inicijativa „Superbake“ ostvari ove penzionerke mogle bi uskoro u svojoj poslastičarnici da serviraju kolače.

„Da napravimo kolače od pravih materijala i da tu ne bude prevare, laži, nečeg veštačkog. Da to stvarno budu kvalitetni kolači“, kaže Svetlana Čonka.

„To su recepti naših baka koji su možda nekada zaboravljeni, kojih nema u savremenim poslastičarnicama“, objašnjava Olga Trifunović.

Svetlana je ekonomista i u penziji je već 14 godina, dok je Olga radila kao stomatolog do pre dve godine. Za akciju su saznale posredstvom društvenih mreža i rešile da budu deo tima.

Ne odlučuju se mnogi da se u penziji ponovo zaposle. Ali ne i ove bake koje sa još pet penzionerki žele da pokažu šta umeju. I opravdaju naziv „Superbake“.

U tome im pomaže Mario koji je i inicijator ove akcije. Inspirisala su ga brojna socijalna preduzeća koja je viđao po Evropi, ali i strast prema slatkišima.

„Naš sledeći korak je kampanja koju vodimo na platformi Indigogo. Na taj način želimo da prikupimo najmanja moguća sredstva da bi se otvorila i opremila kuhinja u kojoj bi bake radile i to je neki prvi korak, a onda neki naredni korak bi bio da zapravo otvorimo neki prostor-poslastičarnicu u kojoj bi se ti kolači i prodavali“, ističe Mario Milaković, pokretač ideje „Superbake“.

Tokom kampanje koja traje 12 dana prikupili su polovinu zacrtane sume od 5.000 dolara. Dovoljno da bake počnu da iščitavaju stare sveske s receptima. Ideja je pregršt.

Štanglice, suvi kolači, torte... 

„Za sada su u planu prvo štanglice, suvi kolači, a u budućnosti torte kao u svim drugim poslastičarnicama, ja sam za buduću akciju koja je planirana za petak na Bajlonijevoj pijaci planirala da napravim šapice sa urmom, to je jedan nesvakidašnji recept koji sam skoro pronašla i otkrila“, kaže Olga.

„Ja volim 'londonske štanglice' i moji ih najviše vole. To je jedan starinski kolač, koji se pravi sa puterom. Ide 360 grama brašna, tri žumanca, jedno celo jaje, ide oraha, ali u fil. Ovo je lincer masno testo, koje se malo stavi u rernu da se zapeče, pa se premaže džemom od kajsije i na kraju preko tog džema stavlja se šne od belanaca i oraha i vrlo malo se suši odozgo“, objašnjava Svetlana.

Ako se ideja ostvari bake će raditi tri dana nedeljno pola radnog vremena. Dodatni prihod će im svakako dobro doći, a u tim su dobrodošle i nove bake. Dobrodošli su i oni koji žele da im pomognu.

„Već u petak ove nedelje 22. decembra na pijaci Bajloni u okviru noćnog marketa, 'Superbake' će se predstaviti tako da svi zainteresovani mogu da dođu da se upoznaju sa bakama i da probaju njihove kolače i podrže na kampanju. Izazov sa kojim se suočavamo, kada je u pitanju grupno finansiranje, jeste plaćanje kreditnim karticama. Neki nemaju, neki su nepoverljivi prema plaćanju onlajn“, kaže Mario.

A kada probaju kolače superbake garantuju da neće biti nepoverenja. Nestrpljivo čekaju s varjačama u ruci da njihova poslastičarnica proradi. I zato ako u novoj godini želite da jedete kolače nalik onima u vašem detinjstvu imate još nekoliko dana do kraja stare da podržite superbake.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се