Moleraj muški posao? Koješta!

Malo je još poslova, čak i u Srbiji, koji se označavaju kao isključivo ženski ili isključivo muški. Jedan od takvih je moleraj, a nema razloga za to, kaže Ukrajinka koja tri godine živi u Srbiji i radi kao moler.

Uz hoblu, špahtlu, valjak i četku zarađivala je leti srednjoškolski džeparac u firmi jedne bake u Moskvi. A kod druge u Donjem Dobriću, od moleraja živi.

Između, kako kaže, dosadnog rada u butiku i završene sportske gimnazije izabrala je gletovanje i krečenje, ne shvatajući zašto je to u Srbiji muški posao.

„Kad žene ovde nose bale sena, idu u šumu po drva, to nije težak posao, a da krečiš i gletuješ to je težak, to meni nije jasno. Po mom mišljenju je moleraj čak više ženski posao nego muški, što se tiče pedantnosti i svega“, smatra Diana Lankina iz Ukrajine.

Majstoricu među merdevinama kolege su odmah prihvatile. Rad na gradilištu uz nju je i veseliji i lepši.

„Svi prilaze, pitaju šta se dešava, da li je to istina, da li je moguće da devojka tako mlada radi takav posao. Odličan je majstor, biće još bolja, radi sve, fasadu, gletuje, sve“, kaže radnik Milomir Kovačević.

„Koliko je tu dolazilo momaka da radi pa ne prođe, a ona je odlična, super je. Nisam se pokajao što sam je primio, sad samo gledamo kako da je udamo ovde i da tu nastavi da živi i radi“, ističe Radovan Kostadinović, poslodavac iz Lešnice.

To su i Dianini planovi. Put do zarade uz kante i valjak, a put do života u Srbiji i na selu uz kadeta vojne akademije.

„Ja ću uz alat sa hoblama, a sutra veče 'obujem štikle' i da naučim vaše kolo da igram. U alat sam se zaljubila pre, a sad sam se zaljubila u pravog momka, tako sam i odlučila zbog toga da ostanem, u Srbiji sam se zaljubila još u vaš folklor i tradicije“, dodaje Diana.

Uz majstora sa špahtlom postaće i majstor za česnice, dodaje vredna Ukrajinka radujući se običajima za Božić. O promeni posla ne razmišlja.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 20. dec 2017, 15:11) - anonymous [neregistrovani]

У Русији молерај је више женски посао...

....него мушки, тако да је ово за нас чудно, а код њих потпуо нормално да овај посао раде жене...

(sreda, 20. dec 2017, 13:57) - anonymous [neregistrovani]

Painting

9 godina radim ovaj posao u Australiji. Potpuno se razlikuje od evrope. Devojko bolje se dobro udaj nego da radiš ovaj pos’o ...

(utorak, 19. dec 2017, 20:45) - anonymous [neregistrovani]

Moleraj

Slazem se sa ovom konstatacijom,naime u Becu mnogo devojaka radi molerski posao ali plate su umerene, to je samo nacin da mladi dodju do posla jer se molerski posao uci relativno brzo...od prilike 6 meseci...