Novi Sad dobija mozaik od čepova za Ginisov rekord

Humanitarno-ekološka organizacija „Čepom do osmeha“, čija je misija očuvanje životne sredine i pomoć osobama sa invaliditetom, namerava da se mozaikom u Novom Sadu, sačinjenim od plastičnih čepova veličine 621 metar kvadratni, upiše u Ginisovu knjigu rekorda.

Do sada je sakupljeno 100 tona čepova u čitavoj Srbiji, a oko 300 volontera iz Niša, Novog Sada, Negotina, Aleksinca, Subotice, Sombora, Raške, Beograda i drugih gradova u subotu sa Trga slobode u Novom Sadu, mozaikom sa motivima grada, ekologije i zaštite životne sredine, u svet poslati sliku sa porukom da ne smemo biti sebični jer nemamo rezervnu planetu i da o njoj mora da brine zbog budućih naraštaja.

Sklapanje mozaika trajaće od devet do 14 sati, a snimak manifestacije u Novom Sadu biće prosleđen Ginisovoj komisiji sa kojom je organizacija u kontaktu.

Predsednica Udruženja „Čepom do osmeha“ Vanja Petković, pored obaranja Ginisovog rekorda, istakla je značaj zaštite životne sredine.

„Planirano je oko 150 volontera sklapaju mozaik, biće i kulturno umetnički program za sve prisutne, a biće oko 30 kordinatora širom Srbije od Niša, preko Beograda, Novog Sada i Subotice. Krajnje je da mislimo na zaštitu sredine, da probudimo svest o recikliranju otpada“, rekla je Petković, na čiju inicijativu je pokrenuta ova akcija 2012. godine.

Predstavnik Udruženja Boriša Petković dodao je da će uskoro slična akcija biti i u ostalim gradovima Srbije.

„Akcija u Novom Sadu je na nivou cele Srbije, odnosno regiona, uskoro će biti i u Beogradu, Nišu i ostalim gradovima. Oko 1,3 miliona čepova stane u mozaik, a 10 takvih nam treba za jedna električna kolica“, naglasio je Petković.

Gradonačelnik Miloš Vučević lično je podržao ovu inicijativu i uvrstio je kao manifestaciju koja ima veliki značaj u kulturnom životu Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. i Evropske prestonice mladih za 2019. godinu.

U razvrstavanju čepova prethodnih nedelja, uoči obaranja Ginisovog rekorda, pored volontera „Čepom do osmeha“, učestvovali su i đaci novosadskih osnovnih škola „Žarko Zrenjanin“ i „Dušan Radović“, njihovi vršnjaci iz osmoletke u Futogu, kao i novosadski planinari i građani.

Novosadsko udruženje „Čepom do osmeha“ u dosadašnjoj humanitarnoj misiji pomoglo je 18 mališana iz čitave Srbije, kojima su za lakši i kvalitetniji život bila potrebna pomagala, a samo u ovog godini obezbeđena su pomagala za petoro dece kada su uručivani prenosivi laptop za slepe koji koristi Brajovo pismo i transformiše tekst u glas, elektromotorna invalidska kolica, dečija invalidska kolica, medicinski aspirator na struju, invalidska kolica.

Humanitarnu misiju su prepoznali i priključili joj se mnogi pojedinci poput bivšeg rukometaša Vladimira Mandića, košarkašice Milice Dabović, kikboksera Nenada Pagonisa, ekipe Državnog posla, glumca Vuka Kostića i drugih.

broj komentara 0 pošalji komentar