Seoski turizam magnet za porodicu iz Ilinoja

U opštini Gornji Milanovac skoro stotinu domaćinstava bavi se seoskim turizmom i za smeštaj gostiju u ponudi je 600 ležaja u autentičnim domaćinstvima. Šta jednu američku porodicu privlači da godinama dolazi u selo Grabovica kod Gornjeg Milanovca?

Po starom srpskom običaju Ivanovići dočekuju goste iz dalekog Ilinoisa. Ponovni susret, dodatno je učinio neobičnom kuću otvorenih vrata za turiste i prijatelje. U vilu sa violinskim ključem na zidu, američki lekar u penziji i njegova supruga rado dolaze.

„Ovo je veoma posebno mesto za nas. Prvi put kada smo došli zaista smo uživali ovde sa Žižom i Ivanom, pa smo odlučili da se vratimo. Tako smo došli još tri puta“, kaže Voren Vilkins iz Ilinoja.

Seoski ambijent, priroda i gostoprimstvo čine dobru osnovu da od gostiju postanu prijatelji, a godinama i domaćini i turisti budu povezani kao članovi porodice. 

„Ne brojimo goste koji dolaze kod nas. Njima je interesantno da vide našu narodnu nošnju jer je ona specifična za ovaj kraj i jednostavno, mi uživamo sa njima“, ističe Ivan Ivanović iz Vile „Melodija“. 

Recept za dobar odmor na selu u Grabovici kažu da je otvoreno srce, domaći proizvodi i priroda na dlanu. 

„Gostima se nudi sve ono što se proizvede na imanju, svo povrće i voće mi sami proizvodimo, ručno obrađujemo, čupamo travkice, ništa ne prskamo. Tako da to mogu deca onog trenutka da uberu i da pojedu“, kaže Žiža Ivanović.

Dona Vilkins iz Ilinoja objašnjava da je ovo tiho i mirno mesto. 

„Jedno od stvari je kuvanje ali tu je i prelepo okruženje. Mi nismo ljudi koji vole da borave u gradu, volimo selo i ovde imamo sve“, napominje gošća iz Amerike. 

Ove porodice neguju prijateljstvo koje su pri prvom susretu, bezrezervno sklopili. Gosti će iz seoskog domaćinstva kraj Gornjeg Milanovca u Ameriku poneti uspomene proizvedene u Srbiji, o kojima često, kažu, govore kada ih na hiljade kilometara deli. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво