Naučnici slučajno otkrili prvu fluorescentnu žabu

Prva fluorescentna žaba otkrivena je u slivu Amazona u Argentini. Naučnici muzeja prirodnih nauka „Bernardino Rivadavija“ iz Buenos Ajresa su je otkrili sasvim slučajno, istražujući pigment šumske gatalinke ili kreketuše.

Pod normalnim svetlom, žaba je prošarana zelenom i smeđom bojom sa crvenim tačkicama, ali pod UV zracima žaba svetli fluorescentnom zelenom bojom. Ta pojava izuzetno je retka za kopnene životinje.

Istraživači su utvrdili da od jačine svetlosti zavisi koliko će žaba svetleti – njen fluorescentni odsjaj može da varira između 19 i 29 odsto jačine. Svoje otkriće objavili su u listu Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Ova pojava se vrlo razlikuje od one kod ostalih fluorofora. Naše otkriće otvara mogućnost da i drugi vodozemci budu fluorescentni, a posebno oni sa tankom kožom poput šumske gatalinke“, ističe Marija Gabrijela Lagorija, fotohemičarka sa Univerziteta u Buenos Ajresu.

U razgovoru za časopis Nejčr (Nature), naučnici koji su otkrili fluorescentnu žabu izrazili su nadu da će otkriće inspirisati druge da nastave da istražuju taj fenomen.

Poručili su naučnicima da ne idu na teren bez UV lampe.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 14. mar 2017, 20:48) - anonymous [neregistrovani]

Pobogu brate?

Gde nadjiste "sliv Amazona" u Argentini!!!! Verovatno se radi o reci Amazon koja nema nikakve veze sa Argentinom!?