Ogromna rupa se pojavila na prelivniku najviše brane u SAD

Inženjeri su zbunjeni – otkud tolika rupa na prelivniku brane „Orovil“, koju 230 metara visine čini najvišom branom u SAD?

Rupa u prelivniku najviše brane u SAD i dalje se širi, no vlasti tvrde da građani koji žive u njenoj blizini nisu u opasnosti, navodi Ej-Bi-Si njuz.

Ranije ove nedelje, tačnije u utorak, na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz veštačkog jezera za vreme tzv. velikih voda (porasta nivoa vode u reci i jezeru) – otvorila se 80 metara dugačka, 50 metara široka i 10 metara duboka rupa.

Inženjeri i dalje ne znaju što je uzrok urušavanja dela prelivnika, ali im je jasno da će rasti sve dok se ne spoji sa rečnim koritom reke Pero.

Budući da zbog velikih voda nema izbora, Odsek za vodene resurse Kalifornije nastavio je da ispušta vodu preko oštećenog prelivnika, ali je i obezbedio lokalno stanovništvo – 16.000 stanovnika gradića Orovil nije u opasnosti.

„Integritet brane nije narušen ni na koji način, zato što je problem u prelivniku, a ne u brani“, istakao je portparol Odseka, Erik Si.

Brana „Orovil“ na reci Pero nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska, i sa visinom od 230 metara najviša je brana u SAD, dok je njeno veštačko jezero Orovil jedno od najvećih veštačkih jezera u Kaliforniji.

Izgrađena još davne 1968. godine, hidroelektrana „Orovil“ ima kapacitet od 819 megavata.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 11. feb 2017, 14:24) - Алекса [neregistrovani]

Да није фракинг дошао по своје?

Или нису на време приметили кретање тла...

(subota, 11. feb 2017, 12:28) - anonymous [neregistrovani]

re: E vala baš!

Pa u tome i jeste poenta sto vise nije senzacija, u USA su rupe svakodnevne zadnjih 15-20 godina, od autoputeva do mostova, zgrada, a evo vidimo i brana. Dakle sve je zastarjelo, a busaju se u prsa kako su najmocniji, najsavremeniji i najmoderniji. Bar tako tvrde ''amerofili'' sirom svijeta, pa i kod nas.

(subota, 11. feb 2017, 10:10) - anonymous [neregistrovani]

E vala baš!

I vi nemate druga posla pa se bavite kojekakvim rupetinama po SAD-u. Pokleklo zemljište ispod betonske konstrukcije koja je kao što možemo pročitati, prilično vremešna, a verovatno joj podloga nije bila najbolje pripremljena. Mo'š misliti, senzacija.

(petak, 10. feb 2017, 21:29) - anonymous [neregistrovani]

Како то у САД-у?

Зар немају они супериорну технологију за све? Ех колико се само смеју они и њима слични кад се десе такве ствари у Кини, Индији, Русији...називајући их трећим светом, пропалим економијама...време је да ућуте