Ženka ajkule oplodila samu sebe u nedostatku mužjaka

Naučnici su ostali šokirani kada je ženka zebra-ajkule donela na svet tri mladunčeta nakon godina provedenih u izolaciji bez mužjaka. Dalje analize pokazale su da je ajkula, jednostavno, u nedostatku mužjaka razvila sposobnost da sve uradi sama.

Ajkula Leoni provela je 12 godina živeći sa mužjakom u akvarijumu u Taunsvilu u Australiji. Za to vreme, dobili su 24 mladunčeta. Zatim su je odvojili i stavili u zaseban bazen.

Posle četiri godine provedene bez mužjaka, Leoni je odjednom rodila tri zdrava mladunčeta krajem prošle godine.

Profesorka Kristin Dadžeon sa Univerziteta „Kvinslend“ u Brizbejnu prvo je posumnjala da Leoni nije možda na neki način sačuvala spermu partnera od njihovog poslednjeg odnosa i iskoristila je da oplodi svoje jajne ćelije.

Testovi su, međutim, govorili potpuno drugu priču. Mladunci su nosili isključivo njen DNK materijal, što je značilo da je Leoni postigla aseksualnu reprodukciju.

„Uprkos tome što se uobičajeno reprodukuju seksualnim putem, određene vrste kičmenjaka imaju sposobnost aseksualne reprodukcije“, navode u Nju sajentistu, objašnjavajući da postoje primeri nekih vrsta ćurki, zmajeva sa Komodoa, zmija i raža.

Ono što čini Leoninu situaciju potpuno jedinstvenom jeste da se aseksualna reprodukcija pojavljuje obično kod ženki koje nikada nisu imale polne odnose. Imajući ovo u vidu, postoje samo dva dokumentovana slučaja do sada – jedne raže i jednog udava.

„Kod vrsti koje su sposobne da se razmnožavaju na oba načina, postoje brojni primeri prelaska sa aseksualne na seksualnu reprodukciju. Ipak, veoma je retko da se suprotno desi“, ističe Rasel Bondarijanski, profesor sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu.

Naučno objašnjenje o tome šta se tačno desilo postoji. Mogućnost samooplodnje postoji, ali ona je daleko od idealnog kada je u pitanju evolucija.

Ćelija, nazvana polarno telo, vrši oplodnju jajnih ćelija sa ženkinim genetskim materijalom.

„To svakako nije dobra dugoročna strategija jer smanjuje genetsku raznovrsnost i prilagodljivost“, objašnjava Dadžeon.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 17. jan 2017, 16:52) - anonymous [neregistrovani]

svaka cast

Ah, kako si samo duhovit.

(utorak, 17. jan 2017, 14:38) - ZARE 1 [neregistrovani]

Sreća !

Sreća naša što žene ne mogu same da ostanu trudne ! Ostali bi bez njih....
Ovako , još uvek smo im potrebni.....na našu veliku sreću !

(utorak, 17. jan 2017, 13:51) - anonymous [neregistrovani]

Ма оставите ви те ствари

Са женама се никад не зна (додуше ни са мушкарцима)....Ко зна где је била...боље да не објашњавам...