U Beču, posle Austrijanaca, živi najviše Srba

Posle Austrijanaca, u Beču živi najviše Srba, objavljeno je u novom bečkom Statističkom godišnjaku za 2015, u kojem se navodi i da Bečlije na cipele godišnje potroše više para nego na slatkiše.

Bečki Statistički godišnjak sadrži i druge zanimljive informacije, prenela je Fena. Tako, na primer, u Beču živi 1,8 miliona ljudi, od kojih su 51,5 odsto žene.

Stanovništvo Beča čine državljani 181 zemlje, a nakon Austrijanca (72,6) u austrijskom glavnom gradu je najviše državljana Srbije (4,1). Slede Turci, Nemci, Poljaci i Rumuni.

Prosečna starost žene pri rođenju prvog deteta u Beču je 29,5 godina, a najpopularnija imena za dečake i devojčice prošle godine su bila David i Ana.

Prema tzv. „big mek indeksu“, u Beču je potrebno raditi 12 minuta za kupovinu tog popularnog „Mekdonaldsovog“ proizvoda. Poređenja radi, u Berlinu je za kupovinu „big meka“ potrebno raditi 13, u Briselu 16, Rimu 18, a u Madridu 19 minuta.

Bruto domaći proizvod Beča iznosi 84,2 milijarde evra, odnosno 47.300 evra po glavi stanovnika.

broj komentara 15 pošalji komentar
(petak, 11. nov 2016, 14:59) - cicak [neregistrovani]

ima nas

ali i turaka... ipak imam utisak da je vise njih jer ne razlikujemo turke od arapa i ostalih iz muslimanskog sveta... uglavnom, svi medjusobno funkcionisemo. a treba da uvedu turski i srpski kao jezik manjina. bas se pitam sta bi bilo kad bi srbi i turci nebi radili samo par sati? bio bi opsti kolaps... pocev od saobracaja...

(petak, 11. nov 2016, 10:59) - anonymous [neregistrovani]

@ big mek

Tuga je care moj što se kod nas NIŠTA ne radi u odnosu na zapad. Jedino ovi u privatnim firmama a ostalo i javni sektor pa to po vaz dan samo u kafanama i restoranima i ti mi nešto kao poredis RAD sa ovim drugim plaćenim satima za "ispijanje kafa"

(petak, 11. nov 2016, 10:05) - Jao,rusofili! [neregistrovani]

Ako sad ne izvršite...

kikiriki,ne znam kad ćete!

(petak, 11. nov 2016, 10:01) - anonymous [neregistrovani]

jezici

Velika je sramota za Bec da su u zvanicnoj upotrebi kao manjinski jezici i ceski i madjarski ali zato srpski i turski kojima govori pola grada nisu.

(petak, 11. nov 2016, 09:57) - maja [neregistrovani]

bec

Tako je u becu sve sami turci to sto kazu na prvom mestu svabe nije istina prvo turci svi lokali turski a svabski se mogu izbrojati na prstima,vise vam trrba turski jezik nego nemacki zalosno ali istinito

(četvrtak, 10. nov 2016, 23:01) - anonymous [neregistrovani]

od tih "Srba" sto vi kazete su pola Romi (koji istina trvde Austrijancima da su bas oni Srbi), a ostatak su Vlasi i ono sto ostane su Srbi

pa ti ljudi ne znaju ni srpski jezik, zato jer su im romski i rumunski maternji jezici, nisu bas nesto obrazovani i godinama zive u Austriji, pa sta su i znali srpskog sad mesaju sa nemackim, romskim ili rumunskim. Srbi su, u najboljem slucaju, mozda samo u politickom smislu (ako imaju srpsko drzavljanstvo).

(četvrtak, 10. nov 2016, 21:58) - Dule-Beč [neregistrovani]

Dezinformacija

Ja stvarno neznam Saša gde ti živiš ali ja sam u Beču od 1989 godine i najbrojnija manjina jesu Srbi i to već godinama a to što ti pričaš za Turke i nije baš tačno jer jeste da ih ima puno ali oni većinom imaju austrijsko državljanstvo a to se ne računa ali isto tako i dosta naših imaju državljanstvo pa mu dođe na isto podaci pokazuju da su Srbi najveća manjina u Austriji pa onda Nemci a na trećem mestu su Turci!

(četvrtak, 10. nov 2016, 20:55) - duffyduffy [neregistrovani]

NE LUPETAJ

kad nemas sta pametno da kazes bolje je cutati

(četvrtak, 10. nov 2016, 19:55) - anonymous [neregistrovani]

big mek

Kod nas se za big mek radi 2 sata, ali ne u proseku...pola radnog vremena se radi za taj big mek...koja tuga...

(četvrtak, 10. nov 2016, 17:19) - anonymous [neregistrovani]

Srbi

A kazu "saka jada" :)