Locirani kineski „gradovi duhova“

Kineski internet džin „Baidu“ obradio je podatke 770 miliona korisnika i zahvaljujući njima došla do lokacija pedesetak gradova duhova širom zemlje.

Deluje kao da je nemoguće zagubiti čitav grad, ali se čini da se baš to desilo u Kini. I to ne jednom, već pedesetak puta. Poznati „gradovi duhova“ postali su deo i internet kulture protekle decenije, a prema glasinama Kina je puna ogromnih nenaseljenih stambenih blokova i pustih ulica.

Istraživači koje je unajmila kompanija „Baidu“ iskoristili su podatke 770 miliona njenih korisnika i došli do zaključka da u Kini postoji oko 50 ovakvih gradova.

Sva stambena područja sa manje od četvrtine očekivanih korisnika Baidu mreže podvedena su kao „gradovi duhova“. „Sad kad znamo gde su, možemo da odemo tamo i objasnimo zašto su prazna“, rekao je jedan od istraživača Haišan Vu.

Najviše kineskih gradova nastalo je u poslednjih deset do petnaest godina nakon donošenja zakona koji su omogućili lokalnim samoupravama kupovinu jeftinih ruralnih parcela, koje su zatim prodavane investitorima za mnogo veću cenu.

Investitori su pohrlili i uz pomoć jeftinih kredita građevinska industrija doživela je neverovatan procvat, a širom zemlje nicali su ogromni stambeni blokovi.

Ipak, mnogi investitori su preterali. Na nekim parcelama sagrađeni su milioni kvadratnih metara stambenog prostora sa ulicama i pratećom infrastrukturom, ali nikada nisu naseljeni.

Tako su nastali kineski „gradovi duhova“, koji podsećaju na sablasno pusta naselja iz nekog postapokaliptičnog sveta.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара