Čitaj mi!

Skok očima Supersoničnog Austrijanca

Kamera sa specijalnog odela Feliksa Baumgartnera otkrila je kako je to izgledalo njemu kada je, kako kaže, „zaplivao, ali vode nije bilo“.

Tokom prenosa, koji, možda niste znali, nije išao u realnom vremenu već sa kašnjenjem od 15-20 sekundi da bi mogao da bude prekinut ako dođe do nepredviđenih problema ili katastrofe, niste mogli da vidite sliku sa kamera koje je ekstremni sportista Feliks Baumgartner imao na sebi.

Tek danas su ti snimci predstavljeni javnosti i otkrili kako je to, otprilike, izgledalo kada se ekstremni sportista našao u nekontrolisanoj rotaciji, iz koje se, na sreću, brzo izvukao.

„Pa, imao sam veliki pritisak u glavi, ali nisam se osećao kao da ću pasti u nesvest", objasnio je Neustrašivi na konferenciji za medije.

„Dok sam se vrteo prvih 10, 20 sekundi, nijednog trenutka nisam pomislio da ću izgubiti život, nego sam bio razočaran što neću oboriti rekord. Uložio sam sedam godina života u ovo", dodao je 43-godišnji ekstremni sportista, bivši vojni pilot helikoptera i padobranac sa više od 2.500 skokova iza sebe.

„U tim situacijama, naravno, da je pakleno, ne znate da li ćete se izvući iz nekontrolisane rotacije. Naravno da je bilo zastrašujuće. Borio sam se sve vreme jer sam znao da mora postojati trenutak kada ću uspeti da iskontrolišem pad."

broj komentara 22 pošalji komentar
(nedelja, 21. okt 2012, 16:19) - vlada [neregistrovani]

zemlja

nemoras ni verovati, mozda neverujes ni zemlja da je okrugla

(utorak, 16. okt 2012, 23:28) - Упитати и С.Ђ.Д.! [neregistrovani]

Жалосно је колико наших људи...

имају проблеме!Знате ли шта је то у психијатрији кад сумњате у све и свашта!?

(utorak, 16. okt 2012, 21:38) - Костић [neregistrovani]

Гладни и тако те ствари

Тачно какав допринос науци и напретку цивилизације доноси храњење гладних?

(utorak, 16. okt 2012, 17:44) - anonymous [neregistrovani]

Jednom sam poverovao više

l969 svi smo trčali da vidimo ljude na mesecu.Ispostavilo se džaba.U najlonskoj kesi probijati zvučni zid.Da li opet da poverujem.NI SLUČAJNO.

(utorak, 16. okt 2012, 15:08) - anonymous [neregistrovani]

fizika

prvo on nije startovao sa 1100km/h znaci krenuo je od nule drugo posle otvaranja padobrana koliko sporije se spustao sve to treba uzeti u obzir

(utorak, 16. okt 2012, 14:18) - Милош [neregistrovani]

@ Стварно

Па батице, евакуација из свемира можда неће бити могућа још 50 или 100 година, али то није била поента онога што сам хтео да кажем... Поента је била да је ово само још једно померање људских граница, а шта ће бити следеће ко зна... А ја нисам лупио, већ су из НАСЕ помињали евакуацију астронаута у некој будућности...

(utorak, 16. okt 2012, 13:26) - Едукатор [neregistrovani]

Логика

Јефтин изговор кашњења 15-20 секунди. На снимку овде види се ротација по једној оси. Где се изгубише она превртања у одложеном преносу - снимку 15-20 секунди. Лет 3 минута брзином 1100 км/ч је једнак путањи већој од 54 км. Требало би да је дотични искочио са висине веће од 56 км.

(utorak, 16. okt 2012, 12:06) - anonymous [neregistrovani]

Zahvalni

Hvala tii Felikse što si nam makar na jedan dan skrenuo paznju sa politike, parade, nesposobne reprezentacije i Stanijine guzice. Zahvalni Srbi!

(utorak, 16. okt 2012, 11:55) - anonymous [neregistrovani]

wss

Supersonični austrijanac nije dobar naslov teme. Dovoljno je otvoriti wikipediju i videti da se pod supersoničnom brzinom podrazumeva svaka brziza veća od 5 maha (oko 6000 km/h).

(utorak, 16. okt 2012, 11:13) - anonymous [neregistrovani]

Stvarno ?!?

Pa batice visina odakle je ovaj skocio nema veze sa visinom na kojoj se nalaze stanice... kad bi astronaut skocio iz svoje stanice pretvorio bi se u cvarak dok ne dodje na zemlju... skapiraces ako znas kako se prave cvarci... ;)

div id="adoceanrsvdcfhklggd">