Čitaj mi!

Feliksov skok, treća sreća?

Neustrašivi Feliks Baumgartner nije mogao da sakrije razočaranje što je njegov pokušaj da skoči padobranom iz stratosfere juče u poslednjem trenutku otkazan. Vremenski uslovi mu već drugi put nisu dozvolili ni da poleti, a, na osnovu meteo-izveštaja, najverovatnije neće ni danas nego u četvrtak.

"Red Bull Stratos" tim bio je prinuđen da u utorak ponovo odloži „skok koji prkosi smrti" Feliksa Baumgartnera zbog jakog vetra na aerodromu kod Rozvela, u Novom Meksiku.

Za razliku od ponedeljka, juče se to dogodilo u poslednjem trenutku.

Neustrašivi Feliks, kako zovu austrijskog pilota helikoptera, letača balonom i profesionalnog padobranca i skakača sa građevina, uveliko je bio u mislima na visini od 36,5 kilometara kada mu je sinoć, u 19.42 po srednjoevropskom vremenu, iz kontrolnog centra javljeno da su uslovi, ipak, nepovoljni.

„To je bilo potpuno razočaranje, iskreno. Ali, dok god imamo rezervni balon, dok god imamo više pokušaja za lansiranje na raspolaganju, ja se osećam dobro", izjavio je kasnije Baumgartner.

Portparol tima jutros je potvrdio da novih pokušaja poletanja zbog nepovoljnih vremenskih uslova neće biti pre četvrtka.

Ako uspe, Feliks će biti prvi padobranac koji je probio zvučni zid, ali ne i prvi čovek koji je padao brzinom većom od brzine zvuka.

Naime, test-pilot Bil Viver je još 1966. godine, leteći na avionu "SR-71 Blackbird" bio prinuđen da se katapultira iznad teritorije SAD, pri brzini oštećene letelice od 3,18 maha (oko 3.800 kilometara na čas) i preživi!

Baumgartnerov cilj je da obori Kitindžerov rekord od 31.333 metara, koji je sa ove visine skočio još 1960. godine.

S obzirom na to da na visini od tačno 36,576 kilometara (120.000 stopa) neće imati veliki otpor vazduha, predviđa se da će pri slobodnom padu posle 35 sekundi od iskakanja postići brzinu od 1.110 kilometara na čas.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 11. okt 2012, 07:42) - anonymous [neregistrovani]

inteligencija

Pa nece tu da probija zvucni zid nego tek kad sleti i dodje kuci! citaj bolje prijateju

(sreda, 10. okt 2012, 21:49) - anonymous [neregistrovani]

zvucni zid

Kad udje u vazduh, bice zvuka, pa i zvucnog zida.

(sreda, 10. okt 2012, 21:43) - anonymous [neregistrovani]

ko ovo placa?

Lakse je ovo nego po citav dan u kancelariji.

(sreda, 10. okt 2012, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

Звучни зид

Ако нема ваздуха, нема ни звука, па нема ни звучног зида.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">