Читај ми!

Feliksov skok, treća sreća?

Neustrašivi Feliks Baumgartner nije mogao da sakrije razočaranje što je njegov pokušaj da skoči padobranom iz stratosfere juče u poslednjem trenutku otkazan. Vremenski uslovi mu već drugi put nisu dozvolili ni da poleti, a, na osnovu meteo-izveštaja, najverovatnije neće ni danas nego u četvrtak.

"Red Bull Stratos" tim bio je prinuđen da u utorak ponovo odloži „skok koji prkosi smrti" Feliksa Baumgartnera zbog jakog vetra na aerodromu kod Rozvela, u Novom Meksiku.

Za razliku od ponedeljka, juče se to dogodilo u poslednjem trenutku.

Neustrašivi Feliks, kako zovu austrijskog pilota helikoptera, letača balonom i profesionalnog padobranca i skakača sa građevina, uveliko je bio u mislima na visini od 36,5 kilometara kada mu je sinoć, u 19.42 po srednjoevropskom vremenu, iz kontrolnog centra javljeno da su uslovi, ipak, nepovoljni.

„To je bilo potpuno razočaranje, iskreno. Ali, dok god imamo rezervni balon, dok god imamo više pokušaja za lansiranje na raspolaganju, ja se osećam dobro", izjavio je kasnije Baumgartner.

Portparol tima jutros je potvrdio da novih pokušaja poletanja zbog nepovoljnih vremenskih uslova neće biti pre četvrtka.

Ako uspe, Feliks će biti prvi padobranac koji je probio zvučni zid, ali ne i prvi čovek koji je padao brzinom većom od brzine zvuka.

Naime, test-pilot Bil Viver je još 1966. godine, leteći na avionu "SR-71 Blackbird" bio prinuđen da se katapultira iznad teritorije SAD, pri brzini oštećene letelice od 3,18 maha (oko 3.800 kilometara na čas) i preživi!

Baumgartnerov cilj je da obori Kitindžerov rekord od 31.333 metara, koji je sa ove visine skočio još 1960. godine.

S obzirom na to da na visini od tačno 36,576 kilometara (120.000 stopa) neće imati veliki otpor vazduha, predviđa se da će pri slobodnom padu posle 35 sekundi od iskakanja postići brzinu od 1.110 kilometara na čas.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво