Ruski arsenal na naduvavanje

Avioni, tenkovi, raketni lanseri, sve to na naduvavanje i u prirodnoj veličini – to je taktika ruske vojske za zbunjivanje neprijatelja. Vojni analitičari ocenjuju da je plaćanje 2.500 evra po komadu za „igračke na naduvavanje“ nepotrebno bacanje para.

Rusko Ministarstvo odbrane naručilo je kopije najčešće korišćenih aviona, tenkova i raketnih lansera iz svog arsenala i to - na naduvavanje!

Cena ovih „igračaka" na naduvavanje je oko 2.500 evra po komadu, a služiće, kako je obrazloženo, za „zbunjivanje neprijatelja".

Vojni analitičari su odluku Ministarstva dočekali „na nož", uz poruku Kremlju da bi bilo bolje da novac troši na kupovinu pravog naoružanja, nego što naručuje kopije od gume.

„Oružje na naduvavanje u prirodnoj veličini je najefikasnije u ratnim uslovima, kada postoji potreba da zbunite neprijatelja. Ali, u mirnodopskim uslovima, obmanjivati strane obaveštajce tako skupim igračkama je nepotreban luksuz", navodi se u tekstu analitičara lista „Komsomolskaja pravda".

Aleksandar Talanov, direktor naučno-istraživačkog centra koji je proizveo gumene modele, kaže da je Ministarstvo odbrane bilo naročito zainteresovano da se izradi kopija čuvenog raketnog lansera „S-300".

Modeli se prave, kako je objasnio, da bi se zavarali sateliti i letelice za osmatranje. Talanov ističe i da su Sjedinjene Države i Kina već uložile znatne svote u replike svojih oružanih kapaciteta.

Očekuje se da kompletna naručena količina, čiji je tačan broj vojna tajna, bude gotova do kraja sledeće godine.

Primera radi, potrebno je svega četiri minuta da se naduva replika tenka, dok se raketni lanser „podiže" za pet minuta.

Kopije su, navodno, toliko verne da se sa udaljenosti od stotinak metara ne primećuje razlika u odnosu na pravo oružje.

broj komentara 22 pošalji komentar
(petak, 27. avg 2010, 21:30) - tv [neregistrovani]

značajno

Ne znam zbog čega nipodaštavate visprenost i umeće srpske vojske na Kosovu 1999. Tačno je da lažna vojska i lažno naoružanje nisu naš izum ali značajno je da smo našim maketama i pravim i lažnim promenama položaja uspeli da zavaramo takvu moćnu ubilačku mašinu NATO, silu koja nije ranije kroz istoriju rata ni postojala (satelitsko izviđanje, navođenje, pametne bombe, stelt avijacija,...).Rusi , naravno maketama nisu izmislili rupu na saksiji ali su kroz napad NATO država na Srbiju 1999. i učinak skoro tromesečnog bombardovanja uvideli značaj i ovog ,,roda" vojske.

(petak, 27. avg 2010, 20:09) - anonymous [neregistrovani]

Irak

Iracani su koristili makete u ratu 1990 a inace takvo zavaravanje protivnika datira jos od II sv. rata. Dakle, nismo sve mi Srbi izmislili. Ovi mladji komentatori se zalete iz neznanja.

(petak, 27. avg 2010, 19:49) - Ola [neregistrovani]

Poznat primer

Ne umanjujem niciju vaznost, ali...
Jeste li culi za generala Pattona? Bese negde pre 65 godina...

(petak, 27. avg 2010, 18:49) - anonymous [neregistrovani]

Pamet i Glupost

Tacno je da nismo to mi izmislili, ali je tacno da smo to dobro upotrebili jer su razne radionice radile u 3 smene(provereno) praveci makete, a oni samo dokazali svoju glupost i sa toliko napredne tehnike "razbili" se gadjajuci "balone". Zato je bilo toliko iznenadjenja kada su na kraju videli sta su videli. Zamisli da su sisli dole misleci da su sve unistili. Mislim da je to jedan od razloga sto se nije desio iracki scenario.

(petak, 27. avg 2010, 17:23) - anonymous [neregistrovani]

bacanje para

Naravno za ruse je bacanje para praviti makete, a za nas je bilo vrlo korisno u to sumnje nema! Ko ce napasti Rusiju nuklearnu silu konvencionalnim oruzijem? Ako dodje do nekog rata rusa i zapada (sto je malo verovatno) to ce biti nuklearni rat i kraj covecanstva tako da rusi stvarno bacaju pare!

(petak, 27. avg 2010, 16:06) - anonymous [neregistrovani]

autorkska prava

Srbija treba da ih tuzi za autorska prava, meni bi valjao jedan s-400 na naduvavanje za more!

(petak, 27. avg 2010, 15:57) - anonymous [neregistrovani]

MIG-29

Mi smo isto koristili laznjake ali smo pravili prave makete od stiropora i drveta. Pravili su oko 20ak laznih migova i svi su bili pogodjeni, na taj nacin sacuvali smo ono malo sto smo imali.

(petak, 27. avg 2010, 15:56) - Vladan [neregistrovani]

Jeste

licno sam kopao lazne polozaje i od drveta pravili minobacace,mozda nismo mi to izmislili ali smo prvi u modernoj praksi pokazali da je to veoma uspesna taktika.

(petak, 27. avg 2010, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

Nismo izmislili

Mi nismo izmislili makete, ali je sigurno da smo ih veoma uspesno koristili, jer je vojska izvukla gotovo svu tehniku i naoruzanje sa Kosova. Osim toga pokretljivost ljudstva i tehnike je bila izuzetna. Vojna obavestajna sluzba je sjajno odradila svoj posao. Treba spomenuti i rusenje nevidljivog aviona "primitivnim", ali genijalnim metodama.
To su otprilike dostignuca i iskustva iz rata sa NATO i to je maksimum sto smo mi mogli.

(petak, 27. avg 2010, 15:16) - Srbija zauvek [neregistrovani]

Pravoslavlje trn u oku

Mi smo na Kosovu koristili razne nase izume i taktike, ukljucujuci i ovakve stvarcice.
Sada ko je tacno sta izmislio je pitanje istorije, mi naprimer imamo nas cz99, ali pistolj je izmisljen mnogo pre toga, dok sa druge strane cz99 je nas pistolj i nas izum, pa to nema veze sa istorijom izmisljanja pistolja.
Sve je stvar pojedinca ko i kako gleda, Na Kosovu su Srbi bili ti koji su u istoriji najuspesnije uspeli da iskoriste taktiku zbunjivanja neprijatelja i to neprijatelja najjaceg, najbrojnijeg i najmodernije naoruzanog, najbogatijeg na planeti.
Srbija koja je tacka na karti je uspela da odoli sili i ratnoj masineriji kakav je NATO, bez obzira da li se to nekome svidelo ili ne, kao i uvek Srbi imaju jedno misljenje, a oni sa kojima smo ratovali Hrvati, Albanci, sasvim drugo, to je normalno, da se slazemo, ne bi ni ratovali nikada :)
Na forumima i ovakvim komentarima se cesto javljaju i negativno komentarisu bas te nase komsije sa kojima smo ratovali (naravno svakako se potpisujuci, pa cak i kao Srbi) i onda negativno komentarisu i Srbe i Ruse, jer Srbe ne vole, a Rusi su medju retkima koji su nam dali koliku toliku podrsu u ratu.
Lako je bilo ratovati onima koje je podrzavao deo NATO sveta, a ratovati protiv mnogo jacis, bez podrske mocnika iz sveta uz satanizaciju svetkih medija i nije bilo bas lako, ali to dokazuje ko je ko i ko je sta, tu se vidi ko je bio zrtva, a koga su mediji pravili zrtvom i ko je bio stvarni, a ko medijski agresor i na koga.
Ko i uvek sve vodi interes, politika i novac, sve ostalo je lazni idealizam koji uz medije moze da napravi cudo i laznu sliku o nekome.
Amerikanci su najveci mirotvorci po medijima, a ako pogledate u stvarnosti ko je unistio Indijance, ko je porobljavao crnce, ko je tezio porobljavanju Meksika i sve okoline SAD, ukljucujuci i Kubu, pa ko je ucestovao u zapocinjanju svih mogucih ratova na svetu, situacija je mnogo drugacija.