Gigantska deveta planeta zaista postoji?

Naučnici sa Kalifornijskog tehnološkog instituta tvrde da imaju nove dokaze o postojanju misteriozne devete planete na ivici našeg Solarnog sistema!

Ledeni džin, navodno, vreba iz mraka sa ivice sistema, daleko iza Plutona.

U članku koji su danas objavili u Astronomskom žurnalu (Astronomical Journal), planetu koju su jednostavno nazvali „Planeta devet“ opisuju kao pet do deset puta veću od Zemlje.

Ipak, autori ove studije, astronomi Majkl Braun i Konstantin Batigin, nisi planetu posmatrali direktno.

Oni su njeno postojanje utvrdili na osnovu kretanja nedavno otkrivenih patuljastih planeta i drugih malih objekata u spoljašnjem Sunčevom sistemu.

Ta manja tela imaju orbite koje su pod uticajem gravitacije skrivene planete – „masivnog perturbera“.

Astronomi ukazuju da su „Planetu devet“ duboko u svemir možda nekada davno izbacile gravitacione sile Jupitera ili Saturna. 

Ako „Planeta devet“ postoji, velika je. Procenjuje se da ima prečnik najmanje dva do četiri puta veći od Zemljinog, što bi je činilo petom po veličini planetom u našem sistemu, posle Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna.

Međutim, na tako velikoj udaljenosti reflektovala bi tako malo sunčeve svetlosti da je ne mogu videti ni najjači teleskopi.

Potvrda njenog postojanja bi definitivno rekonfigurisala model našeg sistema.

broj komentara 14 pošalji komentar
(petak, 22. jan 2016, 03:03) - anonymous [neregistrovani]

Nauka ili fantazija

E nemoj molim te da nas milis.

(petak, 22. jan 2016, 03:02) - anonymous [neregistrovani]

Nauka ili fantazija

Samo cetri naseljive planete, pametnjakovicu?

Da tacno, samo sto u nasem solarnom sistemu te planeti imaju i satelite neki od kojih su takodje "naseljivi". Kad si mogo jedno tako vaznu cinjenicu da propustis mozda bi trbalo prestanes da se pravis da znas sve i da pustis druge da kazu sta oni misle. Dok sto se naucnika tice, oni kolko vidim neznaju ni kolko planeta ima u solarnom sistemu.

(četvrtak, 21. jan 2016, 14:05) - anonymous [neregistrovani]

da, ali...

da, ali do mnogih objekata se i "stiglo" na takav način, čak je i nekoliko spoljašnjih planeta sunčevog sistema prvo bilo "pretpostavljeno" pre nego što su ih uočili teleskopi. Astronomi znaju da ovo praktično znači da je takav objekat potpuno izvesan. Ili to, ili nešto "vuče" Sunce pa ono ne uspeva da uravnoteži orbite malih planeta, što je gotovo nemoguće

(četvrtak, 21. jan 2016, 12:58) - anonymous [neregistrovani]

Nauka ili fantazija

Milim vas narode, ne sirite neke izmisljotine poput Sicinovih teorija. On je studiaro u Londonu ekonomiju a ne astronomiju a posebno ne anticke jezike poput sumerskog, akadskog ili babilonskog. Strucnjaci za anticke jezike potvrdjuju, da izvorni tekstovi ne sadrze ono sto tvrdi Sicin i njegava prica o vanzemaljcima. Svako ko se bavi naukom zna, da je zemlja jedina habitabilna zona u nasem sistemu a da u njemu postoje samo 4 planete cvrste povrsine (Merkur, Venera, Zemlja, Mars) a sve druge su ogromne lopte gasa bez ikakve mogucnosti, a se ikada stvori zivot na njima, posebno ne u takoj udaljenosti od sunca. Buite realni i posmatrajte nauku logicno. To sto u oni izracunali gravitacioniu anomaliju nema nikakve veze sa nekim beletristickim fantazijama.

(četvrtak, 21. jan 2016, 10:09) - anonymous [neregistrovani]

Re Re: Deveta?

Kako može da se Zemlja ne računa, pametnjakoviću? Pluton se ne računa jer se više ne smatra planetom.

(četvrtak, 21. jan 2016, 09:59) - Тек толико... [neregistrovani]

Да планета постоји...

дошли су математичким путем и компјутерским симулацијама!-Планети је потребно од 10.000 до 20.000 година за једано облетање Сунца!

(četvrtak, 21. jan 2016, 09:59) - anonymous [neregistrovani]

Interesantno !!!

Zanimljivo je koliko se slika moguce putanje ove planete podudara sa slikom planete "Marduk" (ili popularnije nibiru) i njene putanje opisane u Sičinovoj "dvanaestoj planeti". Ukoliko se dokaže postojanje ove planete i ustanovi njena stvarna putanja sičinizam će postati jedna jako interesantna teorija nastanka suncevog sistema, pa i mjeseca koji je još uvjek enigma, koja je do sada u cijelini otpisivana prvenstveno iz razloga što se mogućnost postojanja ovakve planete isključivalo u potpunosti.

(četvrtak, 21. jan 2016, 08:29) - Питагора [neregistrovani]

Како то?

Да ли је могуће да се не види тако велика планета а виде се неки ситни објекти који пролазе близу ње?

(četvrtak, 21. jan 2016, 08:17) - anonymous [neregistrovani]

Nije bitno koja ....

Bitno je da su oni otkrili naseljive planete i do 60-ak svjetlosnih godina daleko. Ova je preblizu da bi se s njom zamarali.

(četvrtak, 21. jan 2016, 04:57) - anonymous [neregistrovani]

planetoidi

Pluton se (mnogi kažu "nažalost") već godinama ne smatra planetom, već planetoidom. Kao Sedna, Eris, Ceres, Haumea, Makemake i još nekoliko "transneptunskih" objekata... Ovo je već mnogo veći objekat, sada je "matematički" dokazan, ipak bi trebalo da se uoči i teleskopima...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">