Čitaj mi!

Svet se sprema za čudovišni El Ninjo

Novi podaci pokazuju da će pacifički vremenski fenomen „El Ninjo“ biti najjači od kada se vodi evidencija, a izazvaće se ekstremne suše, oluje i poplave.

Početkom nedelje naučnici su rekli da će „El Ninjo“ biti najgori u poslednjih 15 godina, ali najnoviji podaci pokazuju da će ovogodišnji vremenski fenomen biti najjači od kada se vodi evidencija.

Jedan od glavnih indikatora je rekordno visoka površinska temperatura preko najvećeg dela centralnog Pacifika. Region poznat kao Ninjo imao je prosečnu površinsku temperaturu vode tri Celzijusa višu od uobičajene, što se nije desilo decenijama.

Osim toga, rastuće temperature na globalnom nivou ukazuju da se može očekivati izuzetno intenzivan „El Ninjo“.

„Ozbiljne suše i katastrofalne poplave širom tropskog i suptropskog pojasa nose sve znakove 'El Ninja'“, kaže Mišel Žarod iz Svetske meteorološke organizacije.

„El Ninjo“ je fenomen čiji efekat osećaju zemlje istočne i jugoistočne Azije, kao i zapadne obale Severne i Južne Amerike, ali posredno čitav svet.

On ostavlja zemlje poput Indije, Indonezije i Australije suvlje, povećavajući šanse za požare i propadanje useva. Poslednjih meseci, suša koju je izazvao „El Ninjo“ pokrenula je najgore požare u istoriji Indonezije.

Fenomen takođe uslovljava jake padavine u istočnom Pacifiku i na zapadnoj obali Severne Amerike i Južne Amerike, što će, kako naučnici predviđaju, izazvati velike i razorne poplave.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 20. nov 2015, 21:02) - anonymous [neregistrovani]

Ne lupaj

Kad se govori o posrednim uticajem el ninja ne govori se o ekinomskim uticajem vec metereoloskim, vremenskim promenama.

(petak, 20. nov 2015, 19:52) - anonymous [neregistrovani]

Svet?

Dosta više identifikovanja Amerike sa "celim svetom". Amerikanci su ti koji izazivaju najviše problema i oni su ti koji, bar ponekad, trpe posledice. To što mi dozvoljavamo sebi da zavisimo od dešavanja u Americi, njihove proizvodnje, tržišta, monete ili stope nezaposlenosti, samo je posledica naše gluposti. Ipak, mi ne treba da strahujemo od posledica bilo kakve vremenske anomalije koja pogađa Ameriku. Mi treba da strahujemo samo od uzroka.