Čitaj mi!

Kremlj pravi „rusku Vikipediju“

Rusija planira da napravi svoju „Vikipediju“ kako bi osigurala da njeni građani imaju pristup „detaljnijim i pouzdanijim“ informacijama o njihovoj zemlji, saopštili su iz predsedničke biblioteke.

Vikipedija, onlajn enciklopedija koju su sastavili internet korisnici širom sveta, ima stranice posvećene skoro svakom regionu i velikom gradu u ruskih 11 zona, ali iz biblioteke Kremlja kažu da to nije dovoljno.

„Detaljna analiza pokazala je da ove stranice nisu sposobne da ponude dovoljno informacija o regionima i zemlji na detaljan način“, glasi u saopštenju koje je prenela agencija RIA Novosti.

„Stvaranje alternativne Vikipedije je počelo“, dodaje se u saopštenju. Još nije poznato da li će novi projekat, kad bude završen, uticati na pristup Vikipedije u Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je već okarakterisao internet kao „specijalni projekat CIA“. 

To je jedan od razloga zbog kog od avgusta ruski blogeri sa 3.000 pratilaca moraju da se registuju u regulatornoj agenciji za masovne medije.

Takođe, od februara su neki od sajtova kritičara Kremlja blokirani i bez sudske odluke.

U saopštenju predsedničke biblioteke navodi se da će u prikupljanju podataka za „rusku“ Vikipediju biti korišćeno 50.000 knjiga i arhivirana dokumenta iz 27 biblioteka širom zemlje.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. nov 2014, 07:15) - The Truth Teller [neregistrovani]

Re: Bre Rusi

"Prave Wikipediju da preokrenu istoriju u svoju korist.Da zatupe ruski narod i da samo veruju da samo postoji Rusija.Da su svi drugi neprijatelji Rusije i ruskog naroda. Kao sto se to kaze i u Srbiji da su svi protiv Srbije i srpskog naroda ma gde se nalazijo u svetu."
PITANJE:
Zar istorija nije vec odavno preokrenuta od strane I u korist onih sto silom kontrolisu (skoro) ceo svet?
Poz

(ponedeljak, 17. nov 2014, 01:08) - dusan [neregistrovani]

sankcije

ja bih uveo sankcije Rusiji i na tu pomisao

(nedelja, 16. nov 2014, 21:49) - anonymous [neregistrovani]

super ideja, genijalna....

nije da se hvalim ali bas sam pomislila kako bi bilo dobro da mozemo koristiti razlicite izvore na internetu, pa na kraju da usporedjujemo....pogotovu za djecu I projekte u skoli.....super ideja....

(nedelja, 16. nov 2014, 21:24) - Moma [neregistrovani]

Nacisti i komunisti...

Vikipedija stvari objasnjava i opisuje iskljucivo onako kako je vide Zapadni autori. Zbog toga ne cudi cinjenica da se svake godine sve vise izjednacavaju nacisti i komunisti...
Doslo se i do "naucne istine" da je cak i Rusija dala doprinos slamanju nacizma u Drugom svetskom ratu...

(nedelja, 16. nov 2014, 21:06) - anonymous [neregistrovani]

Bre Rusi

Prave Wikipediju da preokrenu istoriju u svoju korist.Da zatupe ruski narod i da samo veruju da samo postoji Rusija.Da su svi drugi neprijatelji Rusije i ruskog naroda. Kao sto se to kaze i u Srbiji da su svi protiv Srbije i srpskog naroda ma gde se nalazijo u svetu.

(nedelja, 16. nov 2014, 20:41) - Sveta [neregistrovani]

I Srbija treba da zaštiti sebe

Molim rukovodstvo RTS da teletekst uradi sa srpskim slovima i da ima mogućnost čitanja ćirilicom i latinicom. Takođe upozorio bih sve stručnjake za jezik da pretvaranje tekstova sa latinice na ćirilicu ide loše i smešno je da naprimer piše u ćiriličnom tekstu umestu đ dj. Stvarno ispadamo smešni u svetu više nego fudbaleri jer ovo je pitanje jezika i kulture a fudbal je pitanje novca i trgovanja ljudima.

(nedelja, 16. nov 2014, 17:55) - anonymous [neregistrovani]

Internet se mora decentralizovati

pa tako i "Wikipedia"!