Obrazovanje obara krvni pritisak

Grupa američkih stručnjaka otkrila je vezu između stepena obrazovanja i krvnog pritiska. Što smo više bili u školskim klupama i stekli veće zvanje, to smo manje izloženi riziku od štetnog povećanja krvnog pritiska.

Uprkos stresu koji prati polaganje ispita, dugogodišnje obrazovanje dobro je za krvni pritisak ljudi, tvrde američki istraživači.

Visok krvni pritisak, odnosno hipertenzija, u direktnoj su vezi sa povećanim rizikom od infarkta, moždanog udara i otkazivanja rada bubrega.

Rezultati studije, objavljene u časopisu BMC Public Health, sugerišu da je takva veza jača kod žena nego kod muškaraca.

Stručnjaci pri britanskoj fondaciji koja je usmerena na prikupljanje sredstava za istraživanja u oblasti bolesti srca i krvnih sudova (The British Heart Foundation) potvrdili su da postoji veza između siromaštva i povećanog rizika od razvoja bolesti srca.

Viši nivoi obrazovanja su dovedeni u vezu sa manjom sklonošću ka oboljenjima srca.

Istraživači ukazuju na to da krvni pritisak može da bude razlog. Stručnjaci su analizirali podatke čak 3.890 osoba prikupljenih tokom perioda od tri decenije.

Predispozicije

Ispitanici su bili podeljeni u tri grupe - osobe sa niskim obrazovanjem (trajalo je 12 godina ili manje), srednje obrazovani (13 do 16 godina) i osobe sa visokim stepenom obrazovanja (17 ili više godina). Zatim je izračunata prosečna vrednost sistolnog krvnog pritiska tokom pomenutog perioda.

Žene sa niskim stepenom obrazovanja imale su prosečni krvni pritisak 3,26 milimetara živinog stuba viši nego veći nego njihove obrazovanije sunarodnice.

Kod muškaraca zabeležena razlika između onih sa slabijim i najvišim obrazovanjem iznosila je 2,26 mm živinog stuba.

Ostali faktori, kao što su pušenje, uzimanje lekova za smanjenje krvnog pritiska i konzumiranje alkohola, uzeti su u obzir, ali iako je uticaj na pritisak bio isti, odstupanja su bila manja.

Autori studije ističu da nizak nivo obrazovanja uslovljava odabir radnih mesta sa većim fizičkim opterećenjem, koje karakteriše visok nivo angažovanja i nizak nivo odlučivanja.

Takva zanimanja stvaraju predispoziciju za povišeni krvni pritisak.

Profesor Erik Louks, rukovodilac istraživanja sprovedenog pod okriljem Univerziteta Braun smatra da su slabije obrazovane ženske osobe sklonije depresivnim stanjima, češće samohrani roditelji, imaju više šanse da žive u siromašnim oblastima i u skromnijim uslovima.

„Rezultati govore u prilog postojećih dokaza o vezama između socioekonomske ugroženosti i rizika od bolesti srca. Međutim, studija je pokazala samo mali pad krvnog pritiska kod žena i neznatan pad kod muškaraca", istakla je Nataša Stjuart viša medicinska sestra u oblasti kardiologije.

Prema oceni stručnjaka, neophodno je dodatno ispitati faktore rizika, uticati na na njihovo smanjenje i na nivou društva omogućiti deci najbolji mogući start kada je reč o zdravlju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 01. mar 2011, 20:59) - оправдање: [neregistrovani]

Крвни притисак...

обара образовање!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">