Читај ми!

Da li je nepristojno ako se vidi da ste imali neku estetsku proceduru na licu

O najvećim greškama koje se prave tokom procedura podmlađivanja i ulepšavanja, za „RTS ordinaciju“, govorila je prof. dr Ioana Batsialou, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, stručnjak za mezoterapiju i specijalista regenerativne i antiejdžing medicine.

Kažu da se o ukusima ne raspravlja, da je lepota u oku posmatrača i da ono što je lepo jednoj osobi drugoj ne mora biti. Zašto neke žene izgledaju prirodno, dok se kod nekih vidi sve što su radile na licu, i gde pacijenti najčešće greše, za RTS otkriva dr Ioana Batsialou.

Doktorka Ioana napominje da je nedopustivo da se estetska medicina sprovodi u kozmetičkom salonu. Ovakve procedure isključivo treba da se obavljaju u odgovarajući ordinacijama ili klinikama.

Pored toga, doktorka naglašava da pacijenti često nisu dovoljno informisani ko je lekar koji će obaljati estetski zahvat, kao i da li je osoba kojoj su poverili svoje zdravlje i izgled uopšte lekar.

„Pacijenti apsolutno ne znaju kako se zove doktor. Ne znaju ni kako se zove, ni da li je stvarno doktor", kaže dr Batsialou.

Govoreći o tome na šta treba da obratimo pažnju, i šta treba da tražimo kada odemo u neku estetsku kliniku, doktorka odgovara: „Dozvolu za rad. Morate da imate od Ministarstva dozvolu za rad. Ako se rade procedure antiejdžing medicine, treba da postoji specijalna dozvola iz Ministarstva gde piše za koje procedure klinika ima dozvolu".

Pacijenti često ne znaju koji se preparati koriste u klinici ili kozmetičkom salonu.

„Postoje situacije koje ne možete da vratite. Na primer, trajni materijal za usne, posle toga može da sledi i tri, četiri, pet i deset operacija bezuspešnih", kaže dr Ioana Batsialou.

Objasnila je i kako se bira procedura:

„U zavisnosti od stanja pacijenata, prvo se rade borice, nazolabijalne ili bore oko očiju, a onda mogu sve ostale terapije za regeneraciju i razni busteri, mezoterapije, kokteli, hemijski piling. Poenta svega je kada vidite osobu da ne znate šta je uradila. Da ne možete odmah da kažete uradila si usne, uradila si botoks, uradila si jagodice".

Doktorka smatra da ako se korekcija vidi, onda je nekulturno: „To znači da niste dostigli nivo, niste kulturni zato što ste preterali kod pacijenta. Mogli ste da kažete dođite za deset dana, dođite za petnaest dana“.

Na pitanje o tome da li, ako neko odabere proverenog i iskusnog lekara, može da se desi da se dogode neke nepredviđene komplikacije kao što su otok, alergijske reakcije, grčevi u licu, odgovara: „Dešava se da pacijenti koji puše imaju modrice. Pacijenti koji piju lekove za pritisak isto imaju modrice".

O faktorima koji mogu uticati na pojavu različitih reakcija nakon estetskih intervencija kaže da su najčešći modrice i otoci.

„Ali su ređi kada se koriste dobri materijali. Ako je alergija, to se dešava u roku od dvadeset i četiri sata", kaže doktorka i dodaje: „Može da se desi da pacijent ode kući, pa tek posle dva, tri sata da otekne, da ima svrab, crvenilo. Postoje neke procedure i neki materijali gde to može da se desi posle mesec dana. Ako materijal dođe u dodir sa nekim alergenskim faktorom. Većinom to se dešava sa preparatima koji imaju konzervans. Na primer, kada neko jede neku konzerviranu hranu, nešto što je ljuto ili turšiju, može da dođe do reakcije. U tome što je koristio, popio ili pojeo, postoji nešto što je izritiralo materijal".

Doktorka je dala svoje mišljenje i o tome da li treba birati botoks ili stimulator kolagena i šta daje najbrže rezultate.

„Za botoks efekat se vidi za petnaest do dvadest dana, za stimulator kolagena se vidi za mesec dana", kaže doktorka i objašnjava koja je razlika između ove procedure i popularnih filera hijalurona: „Razlika između stimulatora kolagena i hijalurona je da hijaluron bubri, daje volumen, a stimulator kolagena radi efekat liftinga (podizanja), podizanja mišićnog tonusa".

Stručnost od izuzetne važnosti 

Dr Batsialou kaže da je od izuzetne važnosti stručnost lekara i poznavanje kada se koji materijal koristi. Navodi da se može desiti da nedovoljno stručan lekar koristi hijaluron umesto stimulatora kolagena, čime dovodi do stvaranja ogromnih jagodica, a pacijent može izgledati kao da se ugojio i dobio nekoliko kilograma.

Komentarišući dilemu o tome može li botoks da zameni hiruršku intervenciju kod spuštenih kapaka, kaže: „Čovek ima pozitivan test za hirurgiju kada je koža iznad kapka poklopi i zatvori oči. To je znak da je pacijent za operaciju, ako još nije toliki pad onda je botoks efikasno i brzo rešenje".

Objasnila je i zašto operacija kapaka nije samo estetska intervencija.

„Operacija kapaka nekad je rešenje za glavobolje, za migrene. Pacijenti imaju migrene i glavobolje, a ne znaju zbog čega. Pokušavaju da fokusiraju oči, da vide bolje i zbog tog što se naprežu dolazi do grča mišića, to je jedna stvar. Druga stvar, ta koža koja je iznad oka je kao mali tegić, kao teret koji vuče na dole. I vi opterećujete oko i gubite brže vid zbog stalnog fokusiranja", istakla je dr Ioana Batsialou i opisala kako se sprovodi operacija:

„Operacija kapaka je lokalna. Većinom se radi u lokalnoj anesteziji, traje oko pola sata do četrdest i pet minuta. Posle toga čovek ima otok i modrice jer se uklanja jedan deo kože. Ali, operacija je brza i bezbedna".

Doktorka je dala savete i o tome – kako do lepih, prirodnih usana: „Svi mogu da urade nešto, u skladu sa tim kako bi izgledalo nešto prirodno. Čak postoje usne na kojima ne treba ništa da se radi, ali može da se radi blaga hidratacija. Postoje materijali koji nisu krupni kao hijaluron, pa to izgleda kao da imate neki karmin koji daje malo punoću. To je fantastičan tretman. Efekat ne traje dugo, trebalo bi na dva, tri meseca da se radi".

Dr Batsialou: Sve treba da bude umereno i što prirodnije

Gošća RTS ordinacije rekla je i koji tretman podmlađivanja daje najbrže rezultate.

„Botoks, to je jedini tretman kod koga se efekat vidi za nedelju dana. Sve ostalo je relativno i treba korekcija i dopuna. Botoks je najvidljiviji i najomiljeniji tretman u svetu. Tretman koji svi preziru i koji svi rade. Botoks može da bude i opasan, mogu da se dese glavobolje i migrene. Može da se desi slepilo, može da se desi da padnu kapci. Ali, ako su provereni doktori i materijali, to je tretman koji prija svakome".

Upozorila je i na takozvane neprijatelje estetskih tretmana: „Ako postoji neprijatelj za tretmane, to je pušenje. Pušenjem menjate strukturu trombocita, pacijenti koji puše imaju kraći efekat nego pacijenti koji ne puše".

Doktorka je navela i šta ne bi smelo da se radi nakon estetske procedure.

„Alhohol se ne preporučuje narednih tri do pet dana, u zavisnosti koliko se materijala koristilo. Najveći problem su alergije ako neko pije nakon tretmana. Vežbanje treba da se izbegava minimum tri do četiri dana, a masaže lica preko deset do petnaest dana. Ako neko radi, na primer, masažu lica može da pomeri botoks i da se iskrivi lice", ukazala je doktorka Batsialou.

Laser pa hijaluron

Doktorka je naglasila da je toplota jedan od najvećih opasnosti koje mogu smanjiti ili uništiti rezultate nekog estetskog tretmana. Naime, zbog uticaja koji toplota ima na materijale koji se koriste u antiejdžingu, prvo treba da se obavi primena lasera, a tek nakon toga primena hijalurona.

Prokomentarisala je negu kože kod kuće i navela gde grešimo kada je izbor kreme u pitanju.

„Žene koje imaju neke godine treba da koriste kreme koje u sebi imaju hijaluron, kolagen, peptide, a ne da kupuju neke fluide koji su lagani i koji ne mogu da zaštite i nahrane kožu", rekla je doktorka.

Dala je i savet o tome kada treba početi sa primenom krema koja sadrži hijaluron.

„Obično nakon dvadest pete godine mi smatramo da kolagen počinje da se topi i propada. Naravno, kreme neguju, hrane, štite od spoljašnjih faktora. Ne mogu same da popune bore, ali su veliko pomoćno sredstvo", zaključila je doktorka Ioana Batsialou, specijalista regenerativne i antiejdžing medicine, za RTS ordinaciju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара