Читај ми!

Lepota ima cenu, ali estetske operacije mogu imati fatalne ishode

Liposukcije, kavitacije, silikoni, promene ličnog opisa i razni drugi estetski zahvati mogu pacijente da „koštaju glave“. Šta sve može da krene po zlu kada se neko odluči da se podvrgne totalnoj anesteziji i plastičnim zahvatima samo zbog nekoliko kilograma viška, malih grudi ili većeg nosa, objašnjava profesor dr Marjan Novaković,specijalista estetske hirurgije.

Mis Ekvadora, a potom i cele Južne Amerike, devetnaestogodišnja Ketrin Kando, umrla je tokom operacije uklanjanja masnih naslaga. Nesrećna lepotica umrla je tokom liposukcije od srčanog udara. Njena familija je izjavila da je pristala na liposukciju jer joj je bilo preporučeno da skine pet kilograma masnih naslaga.

Gost Jutarnjeg programa, prof. dr Marjan Novaković, specijalista estetske hirurgije, napominje da svaka hirurška intervencija sobom nosi neke moguće, uobičajene komplikacije, ali i neke sistemske koje mogu da ugroze ceo organizam, a koje lekari ne očekuju.

„Svi lekari koji se bave hirurgijom morali bi dosta o tome da znaju i da nauče. Ali ne samo to, već kada im dođe pacijent i želi neku od intervencija u estetskoj hirurgiji, lekar je dužan da mu predoči sve moguće komplikacije. Počev od anestezije, ukoliko mora biti opšta, i pacijentima se mora reći da postoji mogućnost čak i da ne ustanu sa operacionog stola“, naglašava profesor.

Važno je ko i gde izvodi plastičnu operaciju

Međutim, često se pojedine estetske intervencije ne obavljaju u bolnicama, već u kozmetičkim salonima. Profesor navodi da su u pitanju uglavnom antiejdžing procedure, ali prave operacije mnogo ređe, i to uglavnom u lokalnoj anesteziji, što je takođe nedopustivo i kažnjivo.

„Svi zahvati, bilo u lokalnoj ili opštoj anesteziji, rade se isključivo u zdravstvenim ustanovama, bez obzira da li su privatne ili državne. Kada je estetska hirurgija u pitanju, mi imamo pravilnik o takozvanoj jednodnevnoj hirurgiji, znači da se procedura čak i u opštoj anesteziji završi u jednom danu, tu je jako rigorozan pravilnik, ko može da radi te intervencije, kakav prostor je potreban, šta treba da postoji od opreme i pre svega, kadra, svi potrebni lekovi“, ističe gost Jutarnjeg programa.

Mada se procedurama estetske hirurgije podvrgavaju uglavnom mlađe osobe, bez obzira na starost pacijenta, sprovodi se uobičajena preoperativna priprema, naglašava profesor. Radi se kompletna krvna slika, faktori koagulacije, nalaz urina, zaključak interniste. Mlađim pacijentima se ne slikaju pluća apriori, zbog zračenja, ali im se napominje da ukoliko internista, posle pregleda EKG-a i ostalih parametara, naloži, onda se zahteva i snimak pluća.

„Kada se rade dojke, predlažemo da se odradi bar ultrazvuk dojki, bez obzira na to da li u pitanju mlađe ili starije osobe, da bi se videlo postoje li bilo kakve početne promene u smislu tumora“, dodaje dr Novaković.

Plastična operacija kao poklon za rođendan

Rezultati jedne ankete su pokazali kako su devojke u Srbiji najčešće kao novogodišnji ili rođendanski poklon od roditelja tražile estetske intervencije uvećanja usana, grudi, operaciju nosa ili jagodica.

Profesor naglašava da su rezultati ankete, po njegovim saznanjima, apsolutno tačni.

„Obično se čeka punoletstvo ili neki dobar uspeh na fakultetu ili srednjoj školi. U estetskoj hirurgiji se tačno zna šta se sme raditi pre 18. godine, a šta ne. Takođe, treba imati u vidu indikaciju, odnosno da li osoba ima realnu, relativnu ili proširenu indikaciju za estetsku intervenciju“, napominje prof. dr Marjan Novaković.

Kod osoba koje imaju realnu indikaciju, posebno u slučaju ženske populacije za koju se smatra da ranije sazreva, nije presudno da li je osoba baš napunila 18 godina ili je u 18. godini života, to može da se toleriše.

„Recimo, moj kolega je uradio operaciju nosa stranoj državljanki, ćerki ambasadora strane zemlje, koja je imala 15 i po godina. Međutim, njoj se grba opet napravila do 18. godine, jer se smatra da rast i razvoj, i ti centri rasta sazrevaju negde oko 18. godine. I to je razlog zašto insistiramo na tome“, naglašava profesor dr Marjan Novaković.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво