Читај ми!

Piju lekove za dijabetes kao tablete za mršavljenje – koje opasnosti vrebaju iza takve zloupotrebe

Svako od nas je makar jednom kupio lek „na svoju ruku". I kada nemamo recept, neretko se dešava da nam u apoteci izdaju lek. Nedavno, stručnjaci su upozorili i da su mnogi počeli da kupuju lek protiv dijabetesa a koristili su ga za mršavljenje. Stručnjaci upozoravaju na posledice.

Kada nas zaboli glava, zub ili dobijemo povišenu temperaturu, neretko se savetujemo sa ukućanima i komšijama, a potom odemo u apoteku po lek. Važno je da se upravo saveti i vrste lekova koji su najbolji izbor za nas – dobiju na pravoj adresi. Gostujući u Dnevniku RTS-a, farmaceut Farmaceutske komore Srbije Sonja Stoiljković istakla je da je, umesto „uzimanja lekova na svoju ruku" ta prava adresa, pored lekara, i farmaceut.

Komora je pokrenula i projekat zahvaljujući kojem u apotekama na raspolaganju imamo savetnike koji nam mogu odgovarati na pitanja o postkovid stanju, pravilnoj ishrani, astmi, dijabetesu, pravilnoj primeni antibiotika... Uskoro će biti dostupni i savetnici za HPV vakcinaciju.

Prvi savetnici bili su oni koji su se detaljnije bavili dijabetesom. Pretpostavlja se da u Srbiji više od 700.000 osoba ima dijabetes, dok kod mnogih nije otkriven, zbog čega su savetnici još važnija karika u dijagnozi i lečenju.

Pred početak 2023, apelovalo se na javnost da se ne kupuje lek za dijabetes koji se, potom,  koristi za mršavljenje. Ova primena leka mimo adekvatnih indikacija, kao svojevrsna zloupotreba može imati brojne posledice.

„Ovde je konkretno reč o leku semaglutidu koji je registrovan kod nas za osobe sa dijabetesom tipa dva, i to ne za sve osobe sa dijabetesom dva već za one koje su, pored dijabetesa, gojazne, imaju visok indeks telesne mase (BMI, Body Mass Index) i imaju kardiovaskularna oboljenja", rekla je Stoiljkovićeva, i dodala da je reč o leku koji se ne uvodi u terapiju „na prvu loptu".

„Tek ako drugu lekovi ne deluju, on predstavlja, da kažem, drugu liniju odbrane, odnosno pokušaj da se tim pacijentima reguliše šećer. To je jedina indikacija za koju je taj lek kod nas trenutno registrovan, i to je jedini legalni način da pacijenti dobiju taj lek u apotekama, odnosno na recept", dodala je Stoiljkovićeva.

Upozorila je na „of-lejbl" upotrebu [mimo odobrenih indikacija] lekova.

„To je kada počnete da koristite jedan lek za jednu indikaciju a onda primetite da on zaista deluje dobro na nešto drugo, i mi smo imali mnogo primera u istoriji kada se određeni lek registrovao i za to nešto drugo, znači, dobija novu indikaciju, ali da bi on to dobio, moraju da prođu verovatno godine", istakla je gošća RTS-a.

Lek mora da se ispita u smislu da li kod osoba koje nemaju dijabetes, može da dovede do nekih drugih posledica.

Stoiljkovićeva je apelovala „na zdrav razum ljudi da ni slučajno ne primenjuju na svoju ruku lekove koji su ozbiljni – za ono za šta zaista nisu namenjeni".

Neadekvatna upotreba leka može da dovede do komplikacija među kojima su tumor štitne žlezde, upala pankreasa, poremećaj vida, oštećenja bubrega.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије