Читај ми!

U Italiji prvi put izvedeno presađivanje dela pluća od živog donora

Jedan otac iz Bergama donirao je deo pluća svom sinu od pet godina koji boluje od talasemije. Operacija je obavljena u bolnici „Đovani XXIII“ i otac i sin se nalaze na odeljenju intenzivne. Lekari su rezervisani u prognozi, ali se nadaju najboljem. Ovo je prvi put da se izvodi jedna ovako kompleksna operacija na plućima od živog donora.

Otac je već donirao sinu i koštanu srž no to je uzrokovalo reakciju kod malog pacijenta te su donirane ćelije napale okolne organe, pa je u ovom slučaju detetu bespovratno oštećeno plućno krilo.

„Radi se o ekstremno kompleksnoj intervenciji u centru koji ima vrlo veliko iskustvo kada se radi o pedijatrijskoj i plućnoj transplantaciji i koji još jednom pokazuje koliko je izvanredna italijanska klinička transplantacija“, podseća direktor Nacionalnog centra za transplantaciju Masimo Kardilo i dodaje da je potrebno još uvek biti vrlo oprezni iako se za sada sve odvija onako kako su lekari predvideli.

U Evropi imamo vrlo mali broj slučajeva ovakve vrste donacije plućnog režnja i da bi se obavila ova transplantacija po prvi put u Italiji bilo je potrebno dobiti odobrenje  Nacionalnog centra za transplantaciju.

Kardilo dodaje da činjenica da se ovakva transplantacija obavila baš u bolnici koja je bila u prvim redovima u borbi protiv kovida u Bergamu ima i simboličan značaj – reč je o „transplantaciji udaha“ nakon veoma dugog perioda dramatične situacije u ovoj zoni.

„Nadam se da će očeva donacija sinu pomoći i drugim ljudima da se opredele za donaciju organa, i od preminulih i od živih donatora, jer u Italiji imamo mnogo pacijenata koji čekaju na transplantaciju da bi mogli da nastave sa normalnim životom“, izjavio je Kardilo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије