Читај ми!

Kada je gubitak kose prirodan, a kad postaje zabrinjavajući

Gubitak kose predstavlja problem kod velikog broja muškaraca i žena. Ukoliko je značajno izražen i dovodi do trajnog gubitka kose, odnosno ćelavosti, može biti i traumatično iskustvo. Kada opadanje kose može da se spreči, a kada je vreme za transplantaciju?

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, doktor Šadi Abunaser istakao je da se na pregled najčešće javljaju pacijenti kojima kosa opada kao posledica genetike, a to su muška ćelavost i androgenska alopecija.

„Postoji više razloga zbog kojih kosa može da opada. Najčešći je genetska osnova, ali kod žena se može javiti i zbog genetskog disbalansa. Kosa može da opada i tokom jeseni i zime, ali i kao posledica različitih oboljenja i bolesti koje je važno dijagnostikovati da bi se pacijent lečio", rekao je dr Abunaser.

Ističe da ako dnevno opadne do 100 dlaka, to je sasvim normalan prirodni proces i ciklus koji ima svaka dlaka. Ako pacijent primeti da se kosa proredila, treba da potraži pomoć lekara.

„Studije su pokazale da je opadanje kose povećano za oko 20 odsto kod pacijenata koji su preležali kovid. Posle svakog virusa ili bakterije, upalni proces u organizmu se povećava, pa je i to normalno. Postoje terapije za oporavak kose", rekao je doktor.

Dodaje da kosa može da opada i kada su u našem organizmu deficitarni vitamini De i cink, što izaziva ubrzano opadanje kose, pa se uključuje terapija suplementacijom.

„Muškarci su više pogođeni trajnim gubitkom kose zbog prisustva jedne vrste testosterona. Kandidati za trajno presađivanje kose su pacijenti sa androgenskom alopecijom ili muškom ćelavošću", istakao je doktor Šadi Abunaser.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се