Čitaj mi!

Trudnice koje piju više kafe imaju nižu decu

Trudnice sa višim, pa čak i umerenim, nivoom kofeina tokom prvog trimestra trudnoće rađale su decu koja su u proseku bila niža od onih čije su majke imale manje kofeina u krvi.

To su zaključci istraživanja koje je sproveo američki Nacionalni institut za zdravlje, čiji su stručnjaci analizirali podatke dva prethodna dugotrajna istraživanja, koja su pratila trudnice i zdravstveno stanje njihove dece do osme godine.

U okviru ovih studija majkama su mereni nivoi kofeina i paraksantina (nusproizvod kofeina) prikupljeni u prvom trimestru. Onda su upoređene visine i težine dece.

Deca majki koje su imale nizak nivo unosa kofeina bila su prosečno viša od dece čije su majke unosile više kofeina.

Razlika u visini već je bila očigledna do četvrte godine, a povećavala se do osme. Prosečna razlika iznosila je od 1,5 do 2,2 centimentra.

Važno je naglasiti da je odnos između kofeina i visine kod dece primećen i u slučajevima trudnica koje su unosile srednje doze od oko 50 miligrama dnevno, znatno niže od 200 miligrama kolika je dnevna preporuka Američkog koledža akušera i ginekologa.

Nalazi istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu JAMA (Journal of the American Medical Assosiation).

Stručnjaci kažu da postoji veoma logično biološko objašnjenje za ovakav efekat.

Kofein može da prolazi kroz placentu i stigne do fetusa, a niti placenta niti fetus ne proizvode enzime koji omogućavaju odraslim osobama da razlože kofein, što znači da će se kofein akumulirati u fetalnom tkivu.

Odatle bi kofein mogao da deluje na hormone koji regulišu rast, navode autori.  

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 05. nov 2022, 07:43) - Milena [neregistrovani]

Kafa

Ha, ha.. Ja sam jela pečenu kafu u zrnu, pa sam posle" smanjila "i pila je i to sa uživanjem.. Niko me nije upozorio da će mi deca biti niža.. Ćerka je visoka samo 178 cm a sin 192 cm.