Читај ми!

Kako da pomognete svom tinejdžeru da prestane da puši

Otkrili ste ili vam je dete priznalo da je počelo da puši. Naravno da želite da vaš tinejdžer odmah prestane sa tom lošom navikom, a put ka ispunjenju tog cilja podrazumeva vašu roditeljsku podršku, i ide od davanja dobrog primera preko pravljenja plana - do proslave uspeha.

Како да помогнете свом тинејџеру да престане да пуши Како да помогнете свом тинејџеру да престане да пуши

Ako otkrijete da vaš tinejdžer puši, shvatite to ozbiljno. Prestanak pušenja kod tinejdžera je najbolji način da se promoviše dobro zdravlje tokom života. 

Najpre, dajte detetu dobar primer. Kao roditelj, vi imate snažan uticaj na život vašeg tinejdžera. Ako pušite, vaš tinejdžer može protumačiti vaše postupke kao podršku za takvo ponašanje. Pitajte svog izabranog lekara o proizvodima i preparatima koji će vam pomoći da prestanete sa pušenjem. U međuvremenu, ne pušite u prisustvu svog deteta. 

Iskren i redovan razgovor na različite teme sa detetom je jako važan pa je zato krajnje vreme, ako to do sada niste ostvarili, da počnete sa tom praksom. 

Recite svom tinejdžeru koliko želite da on ili ona prestane da puši. Ali imajte na umu da komande, pretnje, ultimatumi i ucene - verovatno neće funkcionisati. Umesto da se ljutite, pitajte svoje dete šta ga je navelo da počne da puši.

Možda vaš tinejdžer pokušava da se uklopi u novo društvo u školi, ili se oseća odraslim. Kada shvatite zašto puši, bićete bolje naoružani informacijama i lakše ćete pristupiti rešavanju problema.

Zajedničko računanje troškova 

Ohrabrite dete da podeli svoje brige. Umesto da mu držite predavanja o opasnostima pušenja, pitajte ga šta smatra negativnim aspektima pušenja. Ponudite svoju listu, objasnite da pušenje uzrokuje loš zadah, čini da kosa i odeća neprijatno mirišu, utiče na zube koji mogu da postanu žuti kao i prsti, da duvanski dim oštećuje funkciju pluća i utiče na opštu kondiciju tela.

Pušenje je takođe skupa navika. Zamolite svog tinejdžera da izračuna nedeljne, mesečne ili godišnje troškove pušenja.

Uporedite potom zajedno dobijene troškove pušenja sa troškovima za kupovinu na primer, mobilnog telefona, odeće ili drugih stvari koje vaš naslednik smatra važnim.

Možda ste čuli za tvrdnje da korišćenje elektronskih cigareta (e-cigareta) može biti način za prestanak pušenja. Elektronske cigarete su uređaji na baterije koji zagrevaju tečnost (obično, ali ne uvek koja sadrži nikotin), pretvarajući je u paru koja se može udahnuti.

Studije koje su testirale da li e-cigarete mogu pomoći ljudima da prestanu da koriste duvan imale su nedosledne rezultate. U najboljem slučaju, e-cigarete nisu ništa efikasnije od lekova za zamenu nikotina u pomaganju ljudima da odustanu.

Zbog nerešenih bezbednosnih problema i zbog toga što je istraživanje o e-cigaretama kao pomoći pri prestanku pušenja neubedljivo, klinika Mejo ne preporučuje e-cigarete kao način za prestanak pušenja.

Pored toga, američka uprava za hranu i lekove preporučuje da mladi ne koriste nikakve proizvode za e-cigarete.

Pomozite svom tinejdžeru da napravi plan

Dok mnogi tinejdžeri koji puše misle da mogu prestati bilo kada, istraživanja pokazuju da to obično nije tačno. Tinejdžeri mogu postati zavisni nakon što popuše samo pet paklica cigareta, prenosi portal Klinike Mejo.

Kada razgovarate sa detetom o prestanku pušenja, pitajte ga da li je neko od njegovih ili njenih prijatelja pokušao da prestane da puši. Razmislite zašto su bili - ili nisu - uspešni. Pitajte svog tinejdžera koje strategije prestanka pušenja on ili ona misli da bi mogle najbolje funkcionisati. Ponudite i svoje predloge.

Zamolite dete da razmisli o tome zašto želi da prestane da puši. Pravljenje liste aktivnosti odnosno plana može pomoći vašem tinejdžeru da ostane motivisan kada uđe u iskušenje.

Odredite datum prestanka, dogovorite se i izaberite datum za prestanak pušenja.

Ohrabrite svog tinejdžera da izbegava ljude, mesta i aktivnosti koje on ili ona povezuje sa pušenjem.

Podsetite svog tinejdžera da će želja za nikotinom, koja će se verovatno javiti tokom odvikavanja, proći ako on ili ona mogu da izdrže dovoljno dugo i da to traje obično samo nekoliko minuta. Predložite nekoliko dubokih udaha ili šetnju. Ponudite žvaku, bombone, grickalice...

Razmislite o proizvodima za prestanak pušenja. Iako proizvodi za zamenu nikotina - kao što su nikotinske žvake, flasteri, inhalatori ili sprejevi za nos - nisu dizajnirani za tinejdžere, u nekim slučajevima mogu biti od pomoći.

Pitajte lekara o opcijama koje su vam, u smislu preparata, dostupne, i iz iskustva doktora, možda dobijete najbolji savet.

Grupe podrške 

Možete potražiti i posebnu, dodatnu pomoć. Specijalista za odvikavanje od duvana može vašem tinejdžeru dati podršku koja mu je potrebna da prestane da puši. Neke lokalne organizacije nude ulazak u grupe za prestanak pušenja za tinejdžere.

Postoje i onlajn grupe, tako da, ako tako nešto u vašem mestu ne postoji, grupa za podršku može se naći i na sajtu neke od organizacija koje se bave pomoći mladima u prestanku pušenja.

Ako vaš tinejdžer ne uspe, napravi početne greške, pa i kasnije tokom procesa ostavljanja duvana, budite mu ipak podrška.

Čestitajte svom detetu na svakom, pa i malom napretku koji je postiglo i ohrabrite ga da ne odustaje. Pomozite mu da identifikuje šta je pošlo po zlu i šta da uradi drugačije sledeći put.

Iznad svega, proslavite uspeh svog tinejdžera. Možete ponuditi omiljeni obrok za dan bez dima, novu košulju, majicu, duks... za nedelju bez dima ili zabavu sa prijateljima nepušačima za mesec dana bez cigarete.

Nagrade i pozitivno raspoloženje mogu pomoći vašem tinejdžeru da održi motivaciju da prestane da puši zauvek.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво