Читај ми!

Na put ne krećite bez antipiretika, analgetika i probiotika

Pandemija koronavirusa još traje i zato kada krećemo na put naša putna apoteka mora biti prilagođena situaciji. Šta da ponesemo, kako da čuvamo lekove i šta ako je leku istekao rok trajanja objašnjava farmakolog prof. dr Janko Samardžić sa Instituta za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Pošto još uvek moramo da razmišljamo u kontekstu pandemije, porfesor Janko Samardžić ističe da u našoj putnoj apoteci pre svega treba da se nađe antipiretik, lek koji pomaže smanjenju povišene telesne temperature i nešto od analgetika za smirivanje i ublažavanje lakših bolova.

„Ono što bih posebno istakao ne samo u vreme pandemije koronavirusa, već i pojave majmunskih boginja. Ja sam nedavno došao iz Njujorka gde je proglašena vanredna situacija tim povodom i gde se insistira na upotrebi dezificijenasa, povećanoj upotrebi dezificijenasa, antiseptika, najčešće je to 70% alkohol. Znači, moramo dodatno da vodimo računa o higijeni“, ističe gost Dnevnika.

Od ostalih stvari u putnoj apoteci bi trebalo da se nađu i probiotski preparati koji treba da spreče pojavu infekcija gastrointestinalnog trakta, kao i rastvori za rehidrataciju.

Kada putujemo sa decom, osnovno je da imamo u vidu da deca nisu mali odrasli i da ne možemo iste lekove da primenjujemo i kod dece i kod odraslih.

Hronični bolesnici moraju da vode računa da ponesu dovoljnu količinu lekova, ali i medicinsku dokumentaciju ukoliko im ponestane određenog leka.

Pravilno čuvanje lekova

Opšte pravilo nalaže da se lekovi čuvaju u originalnoj kutiji, na suvom i tamnom mestu zaštićenom od vlage i od svetlosti. Treba izbegavati ekstremne promene temperature i čuvati na temperaturama koje su naznačene na svakom pakovanju leka.

„Posledice nepravilnog čuvanja lekova su gubljenje svojstva leka“, napominje farmakolog.

Međutim, tečni preparati, rastvori i sirupi, pak, zahtevaju čuvanje u frižideru na odgovarajućoj temperaturi. U tom slučaju treba nabaviti odgovarajuće transportne torbe ili ručne frižidere. Posebno treba obratiti pažnju na preparate koji zahtevaju odgovarajuću pripremu i rastvaranje.

Rok trajanja leka

Opšte pravilo je da se lek koristi do datuma koji je naznačen na pakovanju. Posle isteka roka lek ne bi trebalo odložiti u komunalni otpad, već odneti do najbliže zdravstvene ustanove ili apoteke koja će u skladu sa procedurom i pravilnicima Ministarstva zdravlja postupiti na pravilan način, savetuje profesor.

„Ukoliko nemamo originalno pakovanje ili se na blisteru ili bočici ne vidi datum isteka roka, takav lek najbolje ne koristiti“, naglašava dr Samardžić.

Kako hrana deluje na pojedine lekove

Između lekova postoji veliki broj interakcija, ali kada je hrana u pitanju, zna se da pojedini antibiotici sa kalcijumom koji se nalazi u visokoj koncentraciji u mleku i mlečnim proizvodima, može da remeti iskoristljivost tog leka.

„Na nivou metabolizma i na nivou jetre postoje određeni, recimo citrusno voće, grejpfrut i đumbir mogu značajno da uspore metabolizam velike grupe lekova tako da treba voditi računa, a to naravno, stoji kao upozorenje u svakom uputstvu za lek“, ističe prof. dr Janko Samardžić.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво